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Question:  Do the direct service licensure requirements in Section 412.40 apply to 

call floor staff at the State Central Register? 
 
Applicable To: Department and POS staff 
 
Policy Citations: Rule 412 Licensure of Direct Child Welfare Service Employees and 

Supervisors 
 

Section 412.20 Definitions 
 

"Direct Child Welfare Service Employee" means a contractual employee or 
person employed by the Department or a purchase of service agency (i.e., 
child welfare agency, group home, child care institution, maternity center, 
and child care facility) who carries assigned cases, conducts child protective 
investigations, makes recommendations or approves placement decisions, 
recommends or approves family reunification decisions, provides casework to 
intact/family preservation cases, or makes licensing decisions, or anyone who 
provides direct supervision to any of these employees or makes case-related 
decisions. Individuals responsible for making licensing decisions for 
domestic and foreign adoption only agencies and who do not make placement 
decisions are not required to be licensed under this Part. 

 
Section 412.40 Licensing Requirements 

 
a) Direct Child Welfare Service Employees Requiring Licensure 

 
Direct service casework managers, supervisors and caseworkers who 
carry assigned cases and/or provide case management services for the 
purpose of investigation, casework, intact/family preservation, 
permanency or licensing decisions shall obtain a license to practice as 
a direct child welfare service employee.  Individuals responsible for 
making licensing decisions for domestic and foreign adoption only 
agencies and who do not make placement decisions are not required 
to be licensed under this Part. 
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e) Licensing Examination  

 
1) The licensing examination shall be administered by the 

Department or designated testing service. It shall cover 
knowledge and skills including, but not limited to, 
understanding of child welfare laws and regulations 
applicable in Illinois, methods of protecting the safety and 
well-being of children, and the importance of, and techniques 
for, coordination of services. 

 
f) License Restrictions and Limitations  

 
1) All direct child welfare service employees and supervisors 

must obtain a license under this Part to be employed as a 
direct child welfare service employee. 

 
Discussion: The cited standards require investigation, casework, intact/family 

preservation, permanency or licensing staff who carry cases, and/or manage 
case management services, be licensed as a direct child welfare service 
employees.   

 
State Central Register (SCR) call floor staff field calls to the Child Abuse 
Hotline and determine whether to open a case by taking a report of child 
abuse or neglect based on the criteria outlined in the Abused and Neglected 
Child Reporting Act [325 ILCS 5/].  SCR call floor staff further manage the 
cases by writing narrative descriptions of the alleged child abuse or neglect 
reported to them, which becomes the basis for a child protection 
investigation.  The intent of the rule is to require direct service licensure for 
SCR call floor staff, who must have foundational and ongoing knowledge of 
child welfare laws and regulations applicable in Illinois, as well as an 
understanding of methods of protecting the safety and well-being of children.  
 

Response: The direct service licensure requirements in Section 412.40 apply to call 
floor staff at the State Central Register. 

 
 
 
This policy interpretation is made under the provisions of the cited standards in 89 Illinois 
Administrative Code in effect on its issuance date.  This policy interpretation, in whole or in part, is 
invalid if it conflicts with statutory or code changes that are made subsequent to its issuance date. 


