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Interpretation 

 
Question: Does a foster parent need written consent to take pictures of foster 

children? 
 
Applicable To: Foster Family Homes 
  
Policy Citation: Section 402.25  Required Written Consents 
 

a) The supervising agency shall ensure that written consents from 
legally responsible persons (parent, court, or other legal custodian 
or guardian) are obtained for certain acts of a child or performance 
of certain acts on his behalf, including but not limited to: 

 
  6) use of photographs for publicity or other purposes;  

 
b) Written consents shall be dated and limited to a specific period of 

time. 
 

c) Any written or verbal consent or authorization given by the 
individuals referenced in paragraph (a) above or by others which 
conflicts with any of the requirements Part 402, is not valid. 

 
(Source:  Renumbered from Section 402.24 at 7 Ill. Reg. 3439 effective 
April 4, 1983) 

 
Discussion: Department rule requires a written consent be obtained when pictures of 

a foster child are to be taken for publicity or other purposes.  
 
 The intent of the rule is to protect the privacy of the foster child. 

Photographs for publication or other purposes that have the potential of 
becoming a public document, such as taking pictures for marketing 
purposes or for a church news bulletin or the school newsletter, require 
the consent from the legally responsible persons (parent, court, or other 
legal custodian or guardian). 
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Foster Parents open their homes to abused and neglected children. 
These foster parents are in the unique position of having these children’s 
lives enmeshed with their own and are encouraged to treat these children 
with the same consideration as they would treat their own children.  

 
Foster children become part of the foster family home so photographing 
children’s events, such as birthdays, vacations, etc., will naturally occur.  
Family pictures are private and are not to be shared with the public.    
 
Foster parents should be aware that pictures of foster children that may 
have the potential for becoming a public document need a written consent 
from the Department. Consent for photographs shall be obtained from the 
Office of the Guardian. Additional information on press protocol may also 
be obtained from the same office.   

    
Response: Foster parents must obtain written consent through their 

supervising agency in accordance with Part 402.25 before taking 
photographs of foster children that have the potential of becoming a 
public document, but do not need consent for photographs taken as 
part of the private family activities. 


