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INTERPRETATION

Applicable To: Department a 0S staff who select placements for children in
foster or adoptive homes

Policy Citation: Procedure 301.60, Placement Selection Criteria

The questions and responses below are a continuation of the Policy Interpretation 2000.07
issued to staff on February 23, 2000. Policy Interpretation 2000.07 addressed issues raised
during the statewide training on Procedure 301.60, Placement Selection Criteria, and two
new forms: CFS 2017, Child/Caregiver Matching Tool and CFS 2018, Interethnic Placement -
Act (IEPA) Assessment. Several questions in this Interpretation came from the Statewide
Foster Parent Advisory Council. The remainder were submitted to the Office of Child and
Family Policy by staff. '

Questions that specifically address the formatting of the CFS 2017, Child/Caregiver
Matching Tool, are being reviewed by a workgroup. The workgroup will review the matching
"tool, compare it with other forms that document the child’s needs and/or caregivers’ ability
to meet those needs, and recommend changes to improve its function.

Question 1. Can foster parents obtain a blank copy of the matching tool so they have
something to go by when the worker calls to discuss a possible placement?

Yes. Blank copies of the CFS 2017 may be obtained from Department or
private agency caseworkers or resource staff, or by writing or calling:

Office of Child and Family Policy
406 E. Monroe St., Station 65
Springfield, Illinois 62701

Phone: 217-524-1983

E-mail: CFPolicy@idcfs.state.il.us.



Question 10:

Question 11:

Question 12:

Does the IEPA policy apply to all wards, even those who are 18 years of age
and over?

IEPA applies to all foster and adoptive placements selected by a placing
worker, including placements that are selected for wards who are 18 years
of age or older and who are unable to live independently.

Department wards living independently (permanency goal of “independence”)
may select their own living arrangement. IEPA does not apply since the
living arrangements they make by themselves are not considered “foster” or
“adoptive” placements. There is no “placing worker” in this instance and
completion of the matching tool is not required.

On the CFS 2017, Child/Caregiver Matching Tool, under Family Membership,
Child Characteristics, the only goal listed is return home to mother or father.
What about children with other goals such as independence, subsidized
guardianship, termination, etc. How does the selected goal affect the
completion of this form?

The placing worker must complete the Child/Caregiver Matching Tool
whenever a new placement is being selected, regardless of the permanency
goal. As noted in Question 10 above, when a ward is selecting his or her
own living arrangement (permanency goal of “independence” and not a
“foster” or “adoptive” placement), IEPA does not apply and the matching
tool does not have to be completed.

What if a child entering substitute care is attending a religious school? What
should be considered when placing the child? Does the parent have a right to
specify what school the child attends?

While a parent maintains the right to specify the child’s religious affiliation as
a residual parental right, a parent may not insist that the child attend a
private school. A request for private schooling should be reviewed along
with other child and family needs and issues during the comprehensive
assessment process. If it is in the child’s best interests to continue private
schooling, there may be potential caregivers who are willing to make
arrangements for the child to continue attending the same school, or to
attend a school elsewhere with the same religious affiliation.

When the permanency goal is return home, finding a placement within the
child’s school district is a primary consideration. This can be a basis for
choosing one caregiver over another, when taken into consideration along
with the other individual and special needs of the child.

Please note that the Department will not pay for a child in the custody or
guardianship of the Department to attend a private school, regardless of
whether the child was attending the school prior to placement. If the
parents wish to continue paying for the child to attend a private school while
the child is in placement, the Department may consider this in the
assessment process. However, based upon the assessment, the Department
may determine that the child should not attend the private school designated
by the parents.



Question 13:

Question 14:

Question 15:

Question 16:

Question 17:

Workers are told that they cannot consider race for purposes of placement
selection. Yet, on the CFS 2018, Inter-ethnic Placement Act Assessment
Form, workers are asked if they agree that race is an issue. Isn’t this
entrapment?

No. IEPA requires that race, culture and ethnicity cannot be routinely
considered in placement decisions. The CFS 2018 documents that the
worker followed an established process to determine whether the request to
consider race arises out of the unique individual identity needs of the
particular child. The CFS 2018 accomplishes several purposes. First, it
documents who raised race as an issue. Then, it documents that the worker
and supervisor reviewed the request, and when necessary or required,
sought a clinical assessment. The CFS 2018 helps workers document their
professional judgment when evaluating these requests.

When a child is stepping down from an institutional placement, who
completes the matching tool - the caseworker or the child and family team?

The placing caseworker is responsible for completing the matching tool, even
if the placement is selected as a joint responsibility of the child and family
team.

Is the purpose of the CFS 2017, Child/Caregiver Matching Tool, to document
why one particular home is selected over another, or to document why the
home was selected?

The Child/Caregiver Matching Tool documents why a caregiver that has been
considered is or is not selected. If the placing worker is selecting the best
placement from among three available homes, each of which appears to be
able to meet the child’s needs, the worker should complete three separate
forms — one for each home. The matching tool is used to review the
strengths and weaknesses of each available home, and to document the
criteria upon which the final selection was made. The selected caregiver
must be able to meet the identified, individual needs of the particular child.

Who can raise the issue of race in placement selection (e.g. next door
neighbor, therapist)? When must a worker request a clinical staffing?

The child, parent, worker, supervisor, or anyone with a close relationship to
the child can raise the issue. The CFS 2018 states that a clinical staffing
must be requested when 1) the worker agrees that race, culture or ethnicity
should be used as a factor or is the person who is raising the issue, or 2) the
worker disagrees and the person who raised the issue challenges the
worker’s decision. The worker and supervisor may also request a clinical
staffing anytime they believe that a staffing will assist in arriving a
placement decision in the best interests of the child.

How and when does someone report a suspected IEPA violation? Are there
any recording requirements?

Anyone, including staff, aware of an IEPA violation, or wishing to file a
complaint, should contact the Department’s IEPA Monitor as soon as
possible after the violation occurs or is discovered. Complaints can be made
orally or in writing. The Department will protect anyone who reports and



Question 18:

IEPA violation from retaliation for having made the report. The IEPA Monitor
is:

Shelly Knuppel

Office of Legal Services

Department of Children and Family Services

406 E. Monroe, Station 71

Springfield, IL 62701

(217) 785-2558

A POS agency runs a separate adoption program that is not "funded” by
DCFS or other federal dollars, and through that program only places African
American children with African American families. The agency also operates
other DCFS/Title IV-E funded programs. Does the separate adoption program
violate IEPA if it is not funded by DCFS?

Yes. |If the POS agency receives any Title IV-E funding for any of it's
programs, then all programs operated by the agency must comply with IEPA.
The POS agency's separate adoption program will violate IEPA, even if it is
privately funded. "



	
	
	
	

