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Interpretation 

 
Question:   Can a licensed maternity center allow children under the age of 18 to share 

common areas in the facility with adults over the age of 18? 
 

Applicable To: Licensed Maternity Centers 
  
Policy Citation: Section 302.20 Definitions 
 

"Child welfare services" means publicly funded social services which are 
directed toward the accomplishment of the following purposes: 

 
placing and maintaining children in facilities that provide separate 
living quarters for children under the age of 18 and for children 18 years 
of age and older, unless a child 18 years of age is in the last year of high 
school education or vocational training, in an approved individual or 
group treatment program, or in a licensed shelter facility. The 
Department is not required to place or maintain children: 
 

who are in a foster home; or  
 
who are developmentally disabled, as defined in the Mental 
Health and Developmental Code; or  
 
who are female children who are pregnant, pregnant and 
parenting or parenting; or  
 
who are siblings; 

 
in facilities that provide separate living quarters for children 18 years of 
age and older and for children under 18 years of age.[20 ILCS 505/5] 
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Discussion: Subsection 302.20 Definitions (Child welfare services), states that the Department must 

place children under the age of 18 in separate living quarters from children over the age 
of 18, except in facilities where the individuals are female children who are pregnant, 
pregnant and parenting, or parenting. The intent of subsection 302.20 Definitions (Child 
welfare services), is to provide exceptions for mixing children under the age of 18 with 
adults over the age of 18. 

 
Since the Department provides this exception, mixing pregnant and parenting children 
under the age of 18 with pregnant and parenting adults over the age of 18 should not 
prevent a maternity center from being licensed by the Department.  

   
Response: Female children under the age of 18 who are pregnant, pregnant and parenting, or 

parenting, are allowed to be placed or maintained in facilities that mix them with 
female adults.  Maternity centers where this is the practice should not be prevented 
from being licensed by the Department.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


