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Interpretation 

 
Question: Can a fence for children under 2 years of age be made up of a 48 inch-high 

top rail, a bottom rail 3½ inches off the ground, and vertical pickets spaced 
3½ inches apart or would additional horizontal slats spaced 3½ inches apart 
be necessary to ensure that no openings are greater than 3½ inches?   

 
Applicable To: Licensed Day Care Centers 
  
Policy Citation: Section 407.390 Outdoor Play Area 
 

f) All play space shall be fenced or otherwise enclosed or protected from 
traffic and other hazards.  Fences shall be at least 48 inches in height  
(for fences installed or replaced after January 1, 1998). Fences shall be 
constructed in such a way that children cannot exit without adult 
supervision.  Corral-type fences and fences made of chicken wire shall 
not be used.  Play areas for children under two years of age shall be 
enclosed so that the bottom edge is no more than 3½ inches above the 
ground and openings in the fence are no greater than 3½ inches. 

 
(Source:  Added at 22 Ill. Reg., effective January 1, 1998)  

   
Discussion: The intent of Section 407.390 is twofold, to prevent entrapment and to keep 

children from exiting by climbing the fence. Vertical pickets spaced 3½ inches 
apart provide a space small enough to prevent entrapment and not readily 
climbed by children under two.  While 3½ inch-spaced horizontal members 
placed squarely between the 3½ inch-spaced vertical pickets prevent entrapment, 
they provides a 5 inch diagonal space and a plane in which a child could easily 
get a toehold and climb the fence.  Although Section 407.390 (f) prohibits fence 
openings greater than 3½ inches, the 44½ inch gap between the top and bottom 
rails inhibits climbing and poses no greater entrapment risk that the 3½ inch-
square interweave design.  

   
Response: A fence for children under 2 years of age may be constructed with a 48 inch-

high top rail, a bottom rail 3½ inches off the ground, and vertical pickets 
spaced 3½ inches apart. 


