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Interpretation 

 
Applicable To: Written Notice (CFS 151-B, Notice of Change of Placement) to 

Foster Parents, Child’s Family and Child of Change of 
Placement When Protective Plan Requires a Foster Child’s 
Temporary Removal from the Home. 

 
Policy Citations: Procedures 301.60 b) 3), Change of Placement from One Out-

of-home Placement to Another 
 
When the Department or agency makes the critical decision to 
move the child, it will inform the foster parent, relative caregiver, 
child’s family, and child (through the child’s representative), that 
the child will be moved to another placement. 
 

A) Unless there are concerns for the child’s safety in 
accordance with subsection (3)(B), the Department or 
agency will notify the involved parties at least 14 days 
prior to the proposed move.… 
 
In the event the Department or agency has reason to 
believe the safety of the child cannot be assured in the 
current placement, the child will be removed 
immediately.  Assessment of the safety of the child will 
be determined in accordance with the Child 
Endangerment Risk Assessment Protocol, Procedures 
300, Appendix G or Procedures 315, Appendix A.  Upon 
removal, the staff person will hand the caregiver a copy 
of the CFS 151-B.  Copies of the form must also be sent 



 
Index No: 2003.03 

 
Issuance Date:  December 26, 2003 

OCFP 

 
Key Words:  CFS 151-B, Notice of Change of 
Placement; adequate written notice, child protection 
investigation; child protective service worker; 
clinical placement review; concurrent investigation; 
foster child; foster parent; protective plan; service 
appeal 

 

 2

to the child’s family and the child (through the child’s 
Guardian ad litem).  

 
Procedures 301.65, Disputed Changes of Placement [Clinical 
Placement Review]  
 

a) If the child, family, foster parent or relative caregiver 
disagrees with the decision to change the child’s 
placement, he or she may request a Clinical Placement 
Review of the decision within three working days of the 
receipt of the CFS151-B.  … 
The CFS 151-B can be used by the caregiver to fax the 
request for a clinical placement review to the 
Department.  The form has a section in which the 
caregiver can state the request for the review.  
 

b) Upon receipt of the request for a Clinical Placement 
Review, the Department, through the use of designated 
clinical staff, shall convene a Clinical Placement 
Review within 5 working days of the receipt of the 
request to review the placement decision. The purpose 
of the Clinical Placement Review is to review the 
current placement, the reason for the disruption or 
change of placement, the child’s needs, and the 
appropriateness and stability of the proposed 
placement.  

  
Rule 337.30 c), The Service Appeal Process [Clinical Placement 
Review] 
 
When the issue is the removal or change of placement of a child, 
the service appeal process for the Department of Children and 
Family Services consists of a fair hearing after a clinical 
placement review of the placement decision pursuant to 
subsection (c) of this Section.… Mediation and emergency review 
is not available to any party when the issue is removal or change 
of placement of a child. 
… 
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Clinical Placement Review 
 

1) When the issue is the removal of a child or change of 
placement, the party objecting to the removal or change 
of placement must request and complete a clinical 
placement review before filing a request for a service 
appeal.  The request for a clinical placement review must 
be made within 3 working days after receiving the notice 
of change of placement. 

 
2) During the clinical placement review there will be a 

review of the current placement, the reason for the 
disruption or change of placement, the child’s needs, and 
appropriateness and stability of the proposed placement. 

 
3) If an appeal is taken from the final decision of a clinical 

placement review, the child shall be placed in 
accordance with that decision during the pendency of the 
appeal. 

 
Rule 337.70 b) 1) D), What May be Appealed [by foster parent] 

 
… a change in the child's substitute care placement, provided that 
the child has been placed in the home for at least 60 days. This 
does not include placement with the biological or adoptive 
parents, or siblings, placements for purposes of adoption as 
ordered by the court, return to an individual or individuals with 
whom the child resided prior to entering substitute care or 
removals of a child at the request of the foster parents.   

 
Rule 337.90 a) 2), Required Notice [“adequate written notice” to 
foster parent when foster child removed due to imminent risk]   
 
Where the Department assessed a child to be in imminent risk of 
harm, the Department may omit "timely written notice", but shall 
send adequate written notice no later than the date of the action 
that shall include a statement explaining why timely notice was not 
provided. 
 
Procedures 383, Concurrent Investigations; Section IV, Child 
Protective Service Worker (CPSW) Roles and Responsibilities 
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 1. Protective Plan 
 

 When a Protective Plan is necessary, the CPSW: 
 

• may develop and implement the Protective Plan 
prior to the initial contact with the assigned 
licensing representative; and 

 
• shall give a copy of the Protective Plan to the 

licensing representative within 3 days. 
 
Questions: Procedures 383 (Concurrent Investigations) authorize a child 

protective services worker (CPSW) to develop and implement a 
protective plan which may include temporarily removing a foster 
child from a licensed foster home during a formal investigation.   

 
1. Do  Procedures 301.60 require a CPSW to give the foster 

parent, child’s family and child a CFS 151-B, Notice of 
Change of Placement, when a foster child is temporarily 
removed from the foster home during a child protection 
investigation? 

 
2. Rule 337 and Procedures 301.60 require “adequate written 

notice” to a foster parent, child’s family and child (through 
the guardian ad litem) no later than the date of removal when 
a foster child is determined to be in imminent risk of harm 
and is temporarily removed from the foster home.  
Procedures 301.60 require the CPSW to hand the foster 
parent a CFS 151-B at the time of removal and send copies of 
the CFS 151-B to the child’s family and child, but do not 
specify a timeframe in which the copies must be sent.  
Procedures 383 do not contain any of this language in regard 
to implementing a protective plan that requires temporary 
removal of a foster child from the foster home.  Does the 
absence of instructive language in Procedures 383 change or 
negate the requirements in Procedures 301.60 and Rule 337 
for providing the foster parent, child’s family and child with 
“adequate written notice” of the change of placement via the 
CFS 151-B? 

 
Discussion: Pursuant to Procedures 301.60, a change of 
placement from one out of home placement to another requires 
written notice to the foster parent, the child’s family, and the child 
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(through the guardian ad litem).  Unless there are concerns for the 
child’s safety, a 14 day notice is required.  However, when the 
Department has reason to believe the safety of the child cannot be 
assured in the current placement the child must be moved 
immediately.   
 
When the Department makes the critical decision to move a child, 
the person removing the child will inform the foster parent, relative 
caretaker, child’s family and child (through the guardian ad litem) 
that the child will be moved to another placement.  The person 
removing the child must hand the caregiver a copy of the CFS 
151-B, Notice of Change of Placement at the time of removal.  
Copies of the CFS 151-B must be sent to the child’s family and 
child (through the child’s guardian ad litem).  

 
Rule 337.90 a)2) provides that the Department may omit "timely 
written notice" when the Department assesses a child to be in 
imminent risk of harm.  However, the Department must send 
“adequate written notice” no later than the date of the action that 
shall include a statement explaining why “timely notice” was not 
provided.   
 
Pursuant to Rule 337.30, any change of placement from one 
foster home to another, even a temporary one pursuant to a 
protective plan, raises an appealable issue and a clinical 
placement review.   
 
Pursuant to Procedures 383, a Child Protective Service Worker 
may develop and implement a protective plan during concurrent 
child protection and licensing complaint investigations of a 
licensed foster home in order to assure a foster child’s safety 
during the investigations.  The protective plan may require “no 
contact” or “supervised contact” between the child and the 
persons listed as the alleged perpetrators in the child protection 
investigation.  When an alleged perpetrator is a licensed foster 
parent, a protective plan requiring “no contact” may require the 
foster child’s temporary removal from the foster home.   

 
 
Response: 1. Yes.  Pursuant to Rule 337 and Procedures 301.60, a Child  

Protective Service Worker (CPSW) who removes a child from 
a foster home must hand the foster parent a CFS 151-B, 
Notice of Change of Placement, at the time of removal, and 
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must send copies of the CFS 151-B to the child’s family and 
the child (through the guardian ad litem) no later than the 
date of removal. 
  

2. No.  The absence of language in Procedures 383 does not 
change or negate the requirements in Procedures 301.60 and 
Rule 337 for the CPSW to provide “adequate written notice” 
to the foster parent, child’s family and child (through the 
guardian ad litem) when temporarily removing a foster child 
pursuant to a protective plan.  Procedures 383, Procedures 
301 and Rule 337 are not inconsistent with each other in this 
regard, and, construed together, require the CPSW to hand 
the foster parent a CFS 151-B at the time of removal and send 
copies of the CFS 151-B to the child’s family and child 
(through the guardian ad litem) no later than the date of 
removal.   

 


