
 
Department of Children and Family Services 

 
Index No: 2000.05 

 
Issuance Date:  February 1, 2000 

 
Origin of Request:  Child Care Center Architect    
 
Distribution:  Licensing Staff, Administrative Staff, Office of 
Child and Family Policy (A,L,P)  
 
Key Words: 89 IAC 407, Licensing Standards for Day Care 
Centers, Elevated Playing Surface, Water Play, Protective 
Surface. 

 

OCFP 

Office  
of Child and 

Family 
Policy 

 
Approved by: 

 
Interpretation 

 
Question: If Kompan’s Mermaid’s Fountain  were to be located within a child care 

outdoor play area for children 2-5 years-of-age, is it required to be placed on 
a protective surface?  

 
Applicable To: Licensed Day Care Centers 
  
Policy Citation: Section 407.380 Equipment and Materials 
 

a) Equipment and materials for both indoor and outdoor use shall be 
appropriate to the age and developmental needs of the children served.   

 
d) Play materials shall be durable and free from hazardous characteristics, 

including sharp or rough edges and toxic paint.  In areas where infants 
and toddlers play or sleep, there shall be no objects that are less than 1¼  
inches in diameter or that have removable parts of this size. 

 
g) Equipment, table tops, play materials and classroom surfaces shall be 

maintained in sound, clean conditions at all times. 
 

2) Water tables and toys used in water tables shall be 
emptied daily and cleaned with a mild germicidal 
solution before being air-dried. Children and staff shall 
wash their hands before using the water table. 

 
 Section 407.390 Outdoor Play Area 
 

h) The outdoor play area shall be arranged so that all areas are visible to 
staff at all time 

 
i) Protective surfaces (wood mulch, bark mulch, wood chips, sand, gravel, 

rubber mats, etc.) shall be provided in areas where climbing, sliding, 
swinging or other equipment from which a child might fall is located. 
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Discussion: Kompan’s Mermaid’s Fountain  is an 8-22 inch-high table with funnels, buckets, and 

troughs for use as a water play surface for children standing next to it. This elevated 
surface is for use as a conduit for flowing water, not a climbing, swinging, or sliding 
surface.  In Publication Number 325, Handbook for Public Playground Safety, Section 
4.4, Equipment to Which Protective Surfacing Recommendations Do Not Apply, the U.S. 
Consumer Product Safety Commission (CPSC) states, “Equipment that requires a child to 
be standing or sitting at ground level during play is not expected to follow the 
recommendations for resilient surfacing. Examples of such equipment are sand boxes, 
activity walls, play houses or any other equipment that has no elevated designated 
playing surface.” Section 407.390 applies to playground equipment intended for 
climbing, swinging, and sliding from which a child could fall.  Supervision by staff 
should ensure that children do not climb, swing, or slide on equipment, furniture, or other 
structures not intended as elevated playing surfaces.  

   
Response: If located within a childcare outdoor play area for children 2-5 years-of-age, 

Kompan’s Mermaid’s Fountain  is not required to be placed on a protective 
surface.  This equipment must comply with DCFS Rules regarding playground 
equipment including, but not limited to, those referenced in this Interpretation. 
   


