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Applicable To: Licensed Foster Family Homes 
 
Question: What criteria must the placement worker apply when placing a child to 

ensure that the family foster home does not exceed its capacity?  What 
criteria must the licensing representative apply during monitoring visits 
to ensure the correct maximum capacity for the foster family home? 

 
Policy Citations: Rule 402.2, Definitions: 
 

"Full-time care" means the child is a resident of the household, whether on a 
temporary, emergency, or permanent basis, and is receiving family care 
usually provided by a parent or guardian. 

 
“Specialized care” means care provided to a child who has developmental, 
emotional, behavioral, or medical needs and who has been determined to 
require specialized care.  The need for specialized care shall be redetermined 
once every six months.  

 
Rule 402.15, Number and Ages of Children Served 

 
a) General Rule Regarding the Number of Children in a Foster Family 

Home 
 

1) The maximum number of children permitted in a foster family 
home shall be six children who do not require specialized care, 
except as permitted in subsections (c), (d) and (e) of this 
Section.  This maximum number includes the foster parents' 
own children under age 18 and all other children under the age 
of 18 receiving full-time care. 
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2) When determining how many children a foster family home 
may accept for care, the maximum number of children shall be 
reduced as described in Appendix C when the foster, adopted, 
or biological children have developmental, emotional, 
behavioral, or medical needs that require specialized care. 

 
b) General Rules Regarding Ages of Children in a Foster Family Home 

 
1) Four Children Under Age Six 

 
No more than four children under six years of age, including 
the foster parent's own children, shall receive full-time care in 
a foster family home at any one time.  When all of the foster 
children are of common parentage, as defined in Section 402.2, 
the foster home may be specifically approved under 
subsection(c)(3)(A)(ii) of this Section to care for more than 
four children under six years of age with the approval of 
clinical services and licensing. 

 
2) Two Children Under Age Two 

 
No more than two children, including the family's own 
children, shall be under two years of age unless the foster 
family home is accommodating a sibling group on a temporary 
basis. 

 
Discussion: In accordance with Procedures 301, Appendix E, the placement worker must 

request and receive Placement Clearance Desk (PCD) approval before placing 
a child in a foster family home.  The PCD will deny any placement that would 
cause the home to exceed the maximum capacity as determined by the 
licensing worker under Section 402.15.  Therefore, it is critical that the 
licensing worker make the correct capacity determination based on the 
composition of the family foster during each monitoring visit. 

 
“Maximum capacity” is defined in Section 402.15 and means the maximum 
number of children permitted in a foster home at any one time.  The licensing 
worker must ensure that the foster parent makes him or her aware of the 
presence of all children under age 18 in the foster home at the time of each 
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monitoring visit.  The licensing representative must count all children under 
the age of 18, including the foster parents’ biological and adopted children, 
current foster children, homeless youth, and any other children that reside or 
are receiving full-time care in the home.  The licensing representative should 
take particular care to identify children, such as wards of other states and 
international adoptees, who may have been placed in the home without PCD 
approval and are not identified on the Department’s computer databases.  
Adopted children include children from foreign, private, DCFS, or POS 
agency adoptions.  Full-time care means that the child is a resident of the 
household, whether on a temporary, emergency, or permanent basis, and 
receiving family care usually provided by a parent or guardian. 

 
The licensing worker must further reduce the maximum capacity if any of the 
children in the home have developmental, emotional, behavioral, or medical 
needs and have been determined to require specialized care.  When 
determining capacity, all placements paid at a specialized rate must be 
counted as specialized; however, being paid at a specialized rate is not a 
requirement for being counted as a specialized placement.  Since the 
complexity of care determines how a child is counted when establishing 
capacity, the licensing representative must count all children requiring 
extraordinary care as specialized, regardless of their payment rate.  
Additionally, the licensing representative must consider the number of 
children under 6 or 2 years of age, when determining capacity.  Licensing 
workers should use the charts located in Rule 402, Appendix C to consistently 
apply these standards. 

 
On each monitoring visit, the licensing worker must: 

 
1) Count and determine the ages of all children under the age of 18 who 

reside or receive full time care in the home.  This includes: 
 

• the foster parents’ biological and adopted children; 
• current foster children, including wards of other states placed 

through an interstate compact agreement; 
• children for whom the foster parents are legal or subsidized 

guardians; and 
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• other children under the age of 18, whether or not related to the 
foster parents. 

 
2) Attempt to determine if any children in the home require specialized 

care by reviewing recent assessments, if available, and requesting that 
the foster parent obtain a clinical assessment if a child appears to 
require extraordinary care. 

 
3) Using the number and ages of the children, and, when available, 

specialized care assessments and the most recent CFS 2012, 
Preplacement Questionnaire, determine the maximum capacity 
using the capacity charts in Rule 402, Appendices B and C. 

 
Response: Before placing additional children with the foster family, the placement 

worker must determine that the additional children will not cause the 
home to exceed the maximum capacity, as defined in Rule 402.15, by 
completing the CFS 2012, Preplacement Questionnaire, in accordance 
with Procedures 301, Appendix E, and having the placement approved 
by the Placement Clearance Desk. 

 
During each monitoring visit the licensing representative must determine 
the maximum capacity of the foster family home by counting the number 
and ages of all children under age 18 presently residing, or receiving full 
time care, in the foster family home, including: 

 
• the foster parents’ biological and adopted children; 
• current foster children, including wards of other states placed 

through an interstate compact agreement ; 
• children for whom the foster parents are legal or subsidized 

guardians; and 
• any other related or unrelated children. 

 
The licensing representative must also attempt to determine whether any 
of the children have been assessed as having developmental, emotional, 
behavioral or medical needs that require specialized care. 
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PREPLACEMENT QUESTIONNAIRE 
(Licensed Foster Homes & Unlicensed Relative Homes) 

COMPLETE THIS QUESTIONNAIRE BEFORE CALLING THE DCFS PLACEMENT CLEARANCE DESK. 
 
Foster Parent (or Relative) Name:        
 
Licensed Provider ID#:        Relationship to Child:        
 
Birth Date:        Social Security Number:        
 
Address:        
 

1. Are you seeking placement in a licensed foster home?  
If yes, go to question #2; if no, proceed directly to question #3. 
 

 YES  NO

2. Does your agency/region supervise the licensed home in which the placement is being sought?   
If yes, proceed to question #3; if no, contact the home’s licensing worker.  The licensing worker is 
responsible for contacting the foster parent and completing this form during a joint visit of the 
licensing and the placing workers at the foster home. See Procedures 301, Appendix E, for details. 
 

 YES  NO

IF A LICENSED HOME, OR OTHER WARDS IN THE HOME, SUPERVISING AGENCY / DCFS REGION APPROVAL 
MUST BE OBTAINED PRIOR TO CLEARANCE. 
 
3 Did you contact the foster parent or relative caregiver to ensure that this placement is appropriate within 

DCFS placement guidelines and to secure answers to the remaining questions on this form? 
 YES  NO

If no, contact the caregiver before proceeding. 
Special Superv. 

Name(s) of Child(ren) to be placed CYCIS ID Date of Birth Age SSN (13 & Older) Needs Plan 
YES  NO YES  NO 

                                           
 
                                           
 
                                           
 
                                           
 
                                           
 
                                           
 
If a supervision plan is in place for any child listed above, describe:        

  
 
 
Contact the caregiver to secure answers to the following questions: 
 
1. Does the caretaker hold a DCFS foster care home license?  YES  NO 
 

If yes, what agency currently supervises the license?         
 

What is the licensed capacity of the home?        
 

What is the licensed age range?        
 

Is the home licensed for both related and unrelated children?  YES  NO 
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2. Is the caretaker able to care for the needs and manage 

the behavior of the child(ren) proposed for placement?  YES  NO 
 
3. How many foster children currently reside in the home?        

Name(s) of Foster Children Date of Birth Age SSN (13 & Older) Special Needs 
 

                            YES  NO 
 

                            YES  NO 
 

                            YES  NO 
 

                            YES  NO 
 

                            YES  NO 
 
4. How many other children under the age of 18 currently reside in the home?        

(Include all biological children, adopted children, children under foster parent’s guardianship, etc.) 

Relationship to 
Name(s) Foster Parent Date of Birth Age SSN (13 & Older) Special Needs 

 
                                   YES  NO 

 
                                   YES  NO 

 
                                   YES  NO 

 
                                   YES  NO 

 
                                   YES  NO 

 
5. Is there a written supervision plan in place for any child in the home?  YES  NO 
 

If yes, does the plan permit any additional children to be placed in the home?  YES  NO 
 

What ages of children may be placed in the home while the supervision plan is in place?        
 

What gender of children may be placed in the home while the supervision plan is in place? 

 MALE ONLY  FEMALE ONLY  BOTH 
 
6. Is the caregiver  aware of any “holds” or restrictions on placements in their home?  YES  NO 
 
7. Provide names, birth dates and Social Security Numbers for all individuals aged 18 and older in the home. 

Name(s) Date of Birth Social Security Number 
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WORKSHEET FOR DETERMINING CAPACITY 
(For Licensed Foster Homes & Unlicensed Relative Homes) 

 
 

1. Can the foster parent / relative care for the child(ren)’s special needs?  YES  NO 

If no, placement cannot be made. 
 
2. Does the home have a foster care license?  YES  NO 

LICENSED HOME: 
Is the license good for both related and unrelated children?  YES  NO 

Is this placement within the licensed age range of the home?  YES  NO 

If age range does not allow, placement cannot be made. 
 

UNLICENSED HOME: 
Has Placement Safety Checklist (CFS 454) been completed?  YES  NO 

Does the relative agree to the conditions of the 
Relative Caregiver Placement Agreement (CFS 458)?  YES  NO 

 
3. Determining available space. 

Licensed Capacity:        Maximum Capacity (See Capacity Chart):        

# Foster Children in Home: (-)        Total # of Children Under Age 18 in the Home: (-)        

Space Available:        Space Available:        

If space available is “0” or less, no additional placements can be made. 
 
4. Can space available be used for this placement? 

The special needs and ages of children in the home can limit the number of children that can be placed in the home, even if 
space is available.  To determine if the available space can be used for the child(ren) needing placement, answer the 
following questions and refer to the charts for maximum capacity.  Consideration must also be given to the child(ren) being 
placed to determine if any space available can be used for this placement (ages, special needs, etc.). 

 
Total number of children in the home, include all children under 

the age of 18 (foster, biological, adoptive, guardianship, etc.):        

Do any of the children have special needs?  YES  NO 

If yes, how many?        
 

How many children are under age six?        
 

How many children are under age two?        
 

How many unrelated children are in the home?        
(No more than 3 unrelated children are to be in a home.) 

 
Is there a supervision plan in place for any child in the home?  YES  NO 

If yes, can other children be placed?        

What age can be placed?        

What gender can be placed?  MALE ONLY  FEMALE ONLY  BOTH 

Under no circumstances may a child be placed in a home against the guidelines of a supervision plan. 
CONTACT PCD AT 217/785-3202. 

 

              
PCD Clearance # Date & Time 

 

              
DCFS or POS Staff Signature Staff ID 
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CAPACITY CHART 
 
 

Number and Ages of Children Under Age 18 in a Foster Family Home and 
Unlicensed Relative Home (includes family’s own children under age 18) 

No Child Requires Specialized Care 

Ages of Children Regular Foster Home  # 
of Children 

Expanded Capacity 
(Licensed Foster Homes Only) 

# of Children 
Unlicensed Relative 

Home 
Total Number 6 8 (1) 6 (2) 
Under Age 6     4 (3) 4 (3) 4 (3) 
Under Age 2     2 (4) 2 (4) 2 (4) 

 
(1) Approved only to allow placements of sibling groups (XS), foster children with children (XB), respite care (XR), and for 

purposes of adoption (XA), or Director’s special approval (DA). 
(2) May exceed six children (no more than eight) with the approval of the placing worker’s supervisor.  To exceed eight 

children requires personal approval by the Director of the Department (DCFS). 
(3) May exceed four children under age six with the approval of DCFS clinical services and licensing (all foster children have 

same mother or same father). 
(4) May exceed two children under age two to accommodate a sibling group with the approval of placing supervisor (all 

children under 2 are siblings). 
 
 
 

Number and Ages of Children Under Age 18 in Licensed Foster Home and Unlicensed 
Relative Home (includes family’s own children under age 18) 

Children Require Specialized Care 

Ages of Children 
One Child 
Requires 

Specialized Care 

Two Children 
Require 

Specialized Care 

Three Children 
Require 

Specialized Care 

Four Children 
Require 

Specialized Care 
Total Number 5 4 4 (1) 4 (1) 

Under age six 4 3 3 (1)   2 (1,2) 

Under age two 2 2 2 (1)   1 (1.2) 
 
(1) Requires approval of the DCFS manager of clinical services and the licensing supervisor. 
(2) May allow one more child if approved via staffing held in the foster parent’s home which includes licensing, clinical 

services, the child welfare workers for all involved children, and the foster parents. 
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