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Interpretation 

 
Question: Is an adopt only foster home that completed relative training before 

March 27, 2000, required to complete additional training to be 
licensed as a relative foster home? 

 
Applicable To: Licensing Standards for Foster Family Homes 
  
Policy Citation: Section 402.2  Definitions 

EMERGENCY 
 

 “Approved training" means:  
 

- foster parent conferences sponsored by the Department or statewide 
foster parent organizations; 

- training provided under the auspices of a licensed child welfare 
agency when the agency’s foster care program has been accredited 
by the Council on Accreditation of Services for Families and Children, 
Inc., 520 Eighth Avenue, Suite 2202B, New York, NY 10018; 

- surrogate parent training sponsored or approved by the Illinois State 
Board of Education; 

- training toward first-aid, Heimlich maneuver, and/or cardiopulmonary 
resuscitation (CPR) certification by the American Red Cross or the 
American Heart Association; or  

- other training approved in writing by the  Division of Training and 
Development Services of the Department of Children and Family 
Services. 

 
   Pre-service Training  
 

Foster PRIDE/Adopt PRIDE pre-service training or a pre-service foster 
parent training curriculum approved by the Division of Training and 
Development Services (DTDS) and Educational Advocacy training. 
(Source:  Emergency amendment at 24 Ill. Reg.__________, effective 
March 27, 2000 for a maximum of 150 days.)  
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Section 402.12  Qualifications of Foster Family 
 EMERGENCY 
 

j) As a condition of initial licensure, each foster parent shall 
participate and complete Foster PRIDE/Adopt PRIDE or an 
equivalent pre-service foster parent training that has been 
approved by the Division of Training and Development Services. 

   
(Source:  Emergency amendment at 24 Ill. Reg.__________, effective 
March 27, 2000, for a maximum of 150 days.) 

 
Discussion:  The intent of these emergency amendments is to ensure that relative and 

non-relative foster parents have the same pre-service training 
requirements.   

 
These amendments only pertain to foster family home applications made 
after March 27, 2000.  Homes already licensed or in the process of being 
licensed before March 27, 2000 are not required to complete the 
additional training requirements.   

 
Response: An adopt only family that completed the requirements for licensure 

as a relative foster home and could have been licensed as a relative 
foster home before March 27, 2000 is not required to undergo further 
training for licensure as a relative foster home.   


