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Interpretation 

 
Question: Can urinals count when factoring the number of toilets needed 

under 407.340(g)? 
 
Applicable To: Licensed Day Care Centers 
  
Policy Citation: Section 407.340 Diapering and Toileting Procedures 

   
g) Lavatories (hand-washing sinks) and toilet facilities shall be 

provided in the ratios specified below. Although potty chairs are 
allowed when children are being toilet-trained, potty chairs are not 
counted when determining compliance with these ratios. 

  
Capacity of Child Number of Number of 
Care Center (excluding infants) Toilets Lavatories 

 
1 to 10 1 1 
11 to 25 2 2 
26 to 50 3 3 
51 to 75 4 4 
76 to 100 5 5 
101 to 125 6 6 
126 to 150 7 7 
151 to 175 8 8 
 Per every 25 more children 1 more 1 more 

 
h) Toilets and lavatories shall be readily accessible to the children. If 

toilets are not located near the children's activity areas, an adult 
shall accompany children four years of age or younger. 

 
(Source:  Added at 22 Ill. Reg. 1728, effective January 1, 1998) 

 
Discussion:  The Illinois Plumbing Code (77 Ill. Adm. Code 890), in reference to day 

care centers in section 890.810 states, “Urinals may be substituted for 
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water closets for males, not to exceed one-half (1/2) of the required total 
number of water closets.  Comparable fixtures for females may be 
substituted for water closets for females, not to exceed one-half (1/2) of 
the required total number of water closets.” 

     
Similarly, The National Health and Safety Performance Standards state in 
Section FA144, “Urinals shall not exceed 30 percent of the total required 
toilet fixtures.” 

 
   The intent of the toilet to child ratio in 407.340(g) is to ensure adequate 

sanitation facilities.  The above referenced authorities assume an 
enrollment of fifty percent boys and fifty percent girls, allowing half of the 
boys’ toilets to be replaced by urinals.       

 
Response: Urinals may constitute 25 percent of the required toilets in day care 

centers with restrooms shared by both genders and 50 percent of 
the required toilets in boys’ restrooms in day care centers with 
gender-specific restrooms.     


