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Interpretation 

 
Applicable To: Licensed Day Care Centers 
 
Policy Citation: 407.330(f)  - All food consumed by children under the supervision of the child 

care center shall be provided by the center, except as follows: 
 

1) Parents may provide food for infants not yet consuming table food or 
for any child requiring a special diet that cannot reasonably be 
provided by the center. 

 
2) Upon agreement of the staff, commercially prepared foods may be 

brought in occasionally by parents as part of holiday or birthday 
celebrations. Food brought in for this purpose must arrive unopened 
as packaged by the bakery or manufacturer, or it shall not be accepted. 

 
3) If food is to be catered rather than prepared at the center, a dated 

contract with the catering service specifying the number of food 
orders to be delivered shall be available for review. 

 
407.330(g)(3) - From the months of October through May, the main meal 
shall be a hot meal, with occasional exceptions of no more than twice per 
month.  During the months of June through September, a hot or a cold meal 
conforming to the Meal Pattern Chart (see Appendix E) shall be served. 

 
407.330(h) - Adequate and appropriate food shall be served according to the 
amount of time the child spends at the center. The center shall provide α to β 
of the child's daily nutrient needs depending on length of stay, as outlined in 
the chart below. These nutrient needs are based on the current recommended 
dietary allowances set by the Food and Nutrition Board of the National 
Research Council and are outlined in Appendix D and Appendix E. 
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Time Present Per Day  Number of Meals and Snacks Per Day 
 

Two to five hours  One snack 
 

Five to ten hours  One meal and two snacks or two meals and 
one snack 

 
More than ten hours  Two meals and two snacks or one meal and 

three snacks 
 

407.330(l) - Food shall be prepared and handled safely. 
 

1) Hot foods shall be maintained at a temperature of 140ΕF or above and 
cold foods at 40ΕF or below, except that food may be held at a 
temperature of 45ΕF for a maximum of three days.  See Section 
750.140 of the Food Service Sanitation Code (77 Ill. Adm. Code 
750). 

 
Question: Some day care centers operate preschool programs that are less than five hours 

per session.  They may offer a program in the morning and another in the 
afternoon or just one program per day.  These programs are offering a separate 
lunch program whereby children either stay after the morning program or come 
early for the afternoon program.  The children are bringing lunches from home. 
 Are these programs in violation of Section 407.330, Nutrition and Meals? 

 
Discussion: Lunches are not required when children attend the program less than five hours per 

day.  However, if the program has a lunch component, even if the program operates 
less than five hours, the meal service must be in compliance with Section 407.330.  
Lunch must be provided by the center.  

 
Day care centers that have a formal preschool program lasting less than five hours but 
allow some or all the children to stay beyond the hours of the formal program are not 
exempt from the requirements of Section 407.330.  Any child who says beyond five 
hours must be provided a meal that meets the requirements of Section 407.330. 

 
If a day care program has a formal program that operates less than five hours and 
allows some children to stay after the morning program or come before the start of 
the afternoon program and bring their lunch, it is not in compliance with the rule.  
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Even if the total time the child stays in the facility is less than five hours, any meal 
consumed by children must be in compliance with Section 407.330.  The meal may 
not be brought from home.  It must be provided by the center. 

 
Any time children are present, a licensed day care center must comply with the 
requirements of Part 407.  If a facility=s normal operations are from 9:00 a.m. until 
noon and one or more children stay beyond noon, the day care center must maintain 
compliance with the rules during the time those children are present.   

 
Response: Any time children are present in a licensed day care center and a meal 

(breakfast, lunch, or dinner) is served, the meal must be in compliance with 
Section 407.330.  Lunches or other meals brought from home shall not be 
served. 

 
 
 


