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Policy Citation: ΑChild≅ means any person under 18 years of age.  For purposes of 

admission to and residence in child care institutions and maternity centers, 
the term also means any person under 21 years of age who is referred by a 
parent or guardian, including an agency having legal responsibility for the 
person pursuant to the Juvenile Court Act or the Juvenile Court Act of 1987. 
 Termination of care for such persons under 21 shall occur no later than 90 
days following completion of a public school secondary education program 
or the individual=s eligibility for such a program. (Section 2.01 of the Child 
Care Act of 1969 [225 ILCS 10/2.01]) 

 
Question: Are licensed group homes prohibited from admitting and retaining persons 

between the ages of 18 and 21 
years?  

 
Discussion: The Child Care Act of 1969 specifically allows child care institutions to admit and 

retain persons between the ages of 18 and 21 years but is silent about group homes.  
This provision recognizes the clinical needs of certain persons for whom adult 
residential care or independence is not appropriate without transitional programming. 
  
This section of the Act has not been amended since 1988 and, if interpreted literally, is 
too narrow to address the current realities of residential care.  For many group homes 
there are no clinical differences between the programs they provide and those 
provided in child care institutions.  Several child care institutions are also developing 
and operating group homes which could provide an appropriate alternative to the 
institutional setting for this age group.  The smaller group setting of the group home 
is particularly appropriate in assisting persons in this age group in their transition from 



residential care to independent living.   
 

It is in the best interest of children to provide this population with sufficient and 
appropriate resources to meet their needs and not to disrupt placements unnecessarily. 
 Therefore, a reasonable interpretation of the intent of the Child Care Act of 1969 is 
that, where licensed group home programs meet the clinical needs of individuals 
between 18 and 21 years of age, those individuals may be served by the licensed 
group home.   

 
Response: When a licensed group home has a program which meets the clinical needs of 

individuals between the ages of 18 and 21 years, as determined by the process 
outlined in Policy Guide 98.3, those individuals may be served if admitted to the 
group home by their parent or guardian.  

 
 


