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Policy Citation: 407.350(a)(3): Children three years of age and older (until they are enrolled in 

kindergarten) generally shall not nap for more than two hours or rest without 
sleeping for more than 60 minutes.  Children in this age group who do not 
sleep may be permitted to get up and shall be helped to have a quiet time with 
equipment or activities which will not disturb the napping children.  When 
children are allowed to get up, the staff/child ratio must comply with Section 
407.190(a). 

 
407.350(j):  Staffing during nap times shall be in accordance with Section 
407.190(e).  When  non-sleeping children are allowed to get up, staffing shall 
be in accordance with  Section 407.190(a). 

 
407.190(a):  The group sizes and ratio of child care staff to children present at 
any one time shall be as follows: 

 
AGE OF CHILDREN STAFF/CHILD RATIO MAXIMUM  
 GROUP SIZE 

 
Infants (6 weeks 
through 14 months) 1 to 4 12 
Toddlers (15 
through 23 months) 1 to 5 15 
Two years 1 to 8 16 
Three years 1 to 10 20 
Four years 1 to 10 20 
Five years (preschool) 1 to 20 20 
School-age:   
Kindergartners present 1 to 20 30 
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407.190(e):  With the exception of infants and toddlers, children may be under 
the direct supervision (staff in the same room) of 50% of the qualified staff 
required by this Section during nap times, provided the required staff-to-child 
ratio is maintained on the premises. 

 
1) Infants and toddlers shall be under the direct supervision of staff 

required by this Section at all times. 
 

2) When all of the children are two years of age or older, an early 
childhood assistant 18 years of age or older may provide direct 
supervision without the presence of an early childhood teacher for a 
maximum of one hour per day while the children are all on cots. 

 
Question: Does subsection 407.350(a)(3) mean a child must be allowed off his or her cot 

after resting for 60 minutes or can the child be given a book or a puzzle and 
expected to remain on their cots?  Does the center need additional staff if the 
children are allowed to get up off the cots and have quiet time activities? 

 
Discussion: Children in the age range from 3 to kindergarten vary in their sleep requirements.  

Some children may not require a nap at all and others may need a two hour nap or 
more. The individual child’s sleep needs may also depend on the child’s participation 
in activities at various times.  Each child’s needs may vary from day to day. 

 
Part 407 sets a guideline for average timeframes for children in that age range needing 
naps.  It also states that children should be given the opportunity to nap. 

 
Keeping in mind that a child’s attention span is generally one minute per each year of 
age, 60 minutes on a cot without falling to sleep seems to be a very adequate 
opportunity to nap.  Requiring children to be confined to a cot longer than the 60 
minutes would challenge a young child’s ability to maintain quiet, nondisruptive 
behavior.  Also, allowing the resting children off the cot and providing a space for 
them to play quietly meets the requirement of giving the sleeping children the 
opportunity to nap. 
 

Response: Children three years of age and older (until they are enrolled in kindergarten) 
shall be allowed to get off their cot after a maximum of a 60 minute rest and 
assisted in quiet time play.  The center shall provide supervision for these 
children as defined in Section 407.190(a) and space for them away from the 
sleeping children. 
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Policy Interpretation 98.14 issued on July 28, 1998 contained an error.  It stated that the policy 
applies to children six years and older.  The correct response is that it applies to children three 
years and older (until they are enrolled in kindergarten).  This Policy Interpretation has the 
correct language.  Please replace the Policy Interpretation 98.14 dated July 28, 1998 with 
Policy Interpretation 98.14 dated August 17, 1998.  We sincerely regret the error. 
 


