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Interpretation 

 
Applicable To: Licensed Day Care Homes 

Licensed Group Day Care Homes 
 

Policy Citation: 406.2: Definitions 
                                              

ΑLicensed capacity≅ means the maximum number of day care children 
under age 12 permitted in the home at any one time.  Children age 12 and 
over on the premises are not considered in determining licensing capacity. 

                                             
   406.8(k)(5):  Supervision shall be provided during outdoor play by 

caregivers who meet the requirements of Section 406.9 below. 
 

408.5 Definitions 
 

ΑLicensed capacity≅ means the maximum number of day care children 
under age 12 permitted in the group day care home at any one time.  
Children age 12 and over on the premises are not considered in determining 
license capacity. 
 
408.30(k)(7): Supervision shall be provided during outdoor play by 
caregivers who meet the requirements of Section 408.45 below. 

 
Question: Do older school-age children (9 to 12 years of age) who are household 

members of the day care home or group day care home have to be supervised 
according to subsections 408.30(k)(7) and 406.8(k)(5)? 

 
Discussion: The Child Care Act of 1969 does not give the Department of Children and Family 

Services the legal authority to regulate the supervision of biological and adopted 
children of caregivers of day care homes or group day care homes.  The 
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Department establishes licensing capacity based only on the day care children.  
Biological children are excluded from the capacity.  Parts 408 and 406 regulate the 
children receiving day care services within the day care home or group day care 
home. 
 

Response: Subsections 408.30(k)(7) and 406.8(k)(5) pertain only to children receiving 
day care services.  Children who are biological or adopted children of the day 
care home or group day care home caregiver shall be supervised at the 
discretion of their parent, who happens to be the caregiver of the day care 
home or group day care home.   
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