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Interpretation 

 
Applicable To: Licensing Standards for Day Care Centers 

 
Policy Citation: 407.390(I):  Protective surfaces (wood mulch, bark mulch, wood chips, sand, 

gravel, rubber mats, etc.) shall be provided in areas where climbing, sliding, 
swinging or other equipment from which a child might fall is located. 

 
1) The protective surface shall extend at least six feet beyond the 

perimeter of the equipment, except for swings. 
 

A) For single-axis (traditional) swings, the protective surface shall 
extend both forward and backward a distance of at least two 
times the height measured from the supporting bar. 

 
B) For tire swings which rotate, the protective surface shall 

extend six feet beyond the farthest reach of the tire in all 
directions. 

 
2) The protective surface shall have a Critical Height value of at least the 

height of the highest accessible part of the equipment, unless rubber 
mats are used which have been manufactured specifically for this 
purpose and which comply with the requirements established by the 
Consumer Products Safety Commission or the American Society for 
Testing Materials.  See Appendix H for Critical Height values. 

 
3) The surface material shall be properly drained to prevent the growth 

of molds and bacteria. 
 

4) When resilient materials become packed, they shall be raked and/or 
turned to restore resilience. 



 
407 Appendix H:  Critical Height is a term used to describe the shock absorbing 
performance of a surfacing material and is used in this Part as an approximation of the 
maximum fall height from which a life-threatening head injury would not be expected 
to occur. 

 
The surfacing material used under and around a particular piece of playground 
equipment should have a Critical Height value of at least the height of the highest 
accessible part of the equipment. 
 
Loose-fill materials can also have acceptable shock absorbing properties.  These 
materials include, but are not confined to, sand, gravel and shredded wood products.  
Loose-fill materials should not be installed over hard surfaces such as asphalt or 
concrete. 

 
Many vendors are unlikely to have information on the shock absorbing performance 
of loose-fill materials.  For that reason the U.S. Consumer Product Safety 
Commission has conducted tests to determine the relative shock absorbing properties 
of some loose-fill materials commonly used as surfaces under and around playground 
equipment.  

 
Question: Can ΑPlay Turf≅, a synthetic, loose-fill material be used as a protective surface 

under playground equipment?  
 

Discussion: ΑPlay Turf≅ complies with the Consumer Products Safety Commission and the 
American Society for Testing Materials standards for impact absorption.  ΑPlay Turf≅ 
has a critical height value of twelve feet according to the manufacturer=s 
specifications. 

 
Subsection 407.390(I) and Appendix H give guidelines for determining safe protective 
surfaces for playgrounds.  Protective surfaces that have a manufacturer=s guarantee 
that they meet the Consumer Products Safety Commission and the American Society 
for Testing Materials standards for impact absorption are safe and acceptable 
surfaces.  The manufacturer=s guarantee should include a statement regarding the 
critical height value of the surface and that should be at least the height of the highest 
accessible part of the equipment. 

 
All types of protective surfaces are not mentioned in subsection 407.390(I) or 
Appendix H, therefore, the guidelines stated should be used in approving various 
protective surfaces. 

 
Response: ΑPlay Turf≅ is an acceptable material to be used as a protective surface under 

play ground equipment. 


