
  
  

Department of Children and Family Services 
 
Index No: 98-24 

 
Issuance Date: September 15, 1998 

 
Origin of Request: Central Office of Licensing 
 
Distribution: Licensing Staff, Administrative Staff (A,L,P) 
 
Key Words:  89 IAC 402, Licensing Standards for Foster 
Family Homes, Eligible Foster Parent License Applicant 

 

ORP 

Office  
of Rules and 
Procedures 

 
Approved by: 

 
Interpretation 

 
Applicable To: Licensing Standards for Foster Family Homes 

 
Policy Citation: 402.2:  Definitions 
 

“License applicant” means the operator or person with direct responsibility 
for daily operation of the facility to be licensed.  (Section 4.4 of the Child 
Care Act of 1969) 

 
Question: An adult is caring for her elderly parent, who has Parkinson’s disease.  The 

adult lives in her mother’s home.  She also is a relative caregiver to her 
grandchildren who live with her in her mother’s home.  She has applied for a 
foster home license.  Can she be considered as the licensing applicant if she lives 
in her mother’s home and is  “not the head of the household”? 

 
Discussion: The definition for license applicant in Rule 402 and the Child Care Act of 1969 

indicates that the applicant has to have “direct responsibility for daily operation of 
the facility”.  It does not require that the applicant own or rent the home where he or 
she resides nor does it require the applicant to be the eldest in the household. 

 
Section 402.12 defines the qualifications of the foster family.  Section 402.12 does not 
require that a foster parent be considered the “head of the household”. 

 
In the case presented, the adult applying for a foster home license, has the “direct 
responsibility for daily operation of the facility”.  She cares for her elderly parent 
who cannot care for herself and she also is a relative placement through the 
Department for her own two grandchildren.  She meets the definition of licensing 
applicant.  A licensing study will determine if she meets the Section 402.12, 
Qualifications of Foster Family. 



  
 
 
   
Response: An adult, living in his or her parent’s home, caring for an elderly parent, can be 

considered an applicant for foster care.  The adult must be directly responsible 
for daily activities in the home.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 


