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Interpretation 

 
Applicable To: Licensing Standards for Day Care Centers 

 
Policy Citation: 407.50(b)(1):  Only complete applications shall be processed.  Incomplete or 

unsigned applications shall be returned for completion and signature.  For the 
application to be considered complete, the following shall be attached to the 
application form: 

 
1) Articles of incorporation and by-laws, if incorporated, indicating that 

the center's corporate status is in good standing with the Illinois 
Secretary of State; 

 
407.55(b):  The application for the renewal of a day care center license must 
be completed, signed by the governing body or its authorized representative, 
and submitted to the Department three months prior to the expiration date of 
the current license in order for the application to be considered timely and 
sufficient. In addition, revisions in items required by Section 407.50(b) which 
have not  been submitted previously to the Department shall accompany the 
application for the renewal of a license. 

 
Question: Is a statement of good standing from the Illinois Secretary of State necessary at 

time of license renewal? 
 

Discussion: Subsection 407.50(b) lists the required information necessary to consider an 
application for licensure to be complete.  Articles of incorporation and a certificate of 
good standing with the Secretary of State are required to be submitted with the 
application in order for the application to be considered complete. 

 
Subsection 407.55(b) indicates that an application for renewal shall be completed and 
submitted three months prior to the date of renewal.  This subsection references the 



  
 

need to submit revisions to items listed under 407.50(b) only if they were not 
previously submitted. 

 
At the time of initial application for licensure, the Department has no information on 
file verifying the center is in good standing with the Illinois Secretary of State and, 
therefore, requires the certificate of good standing.  At the time of renewal of 
licensure, the Department still maintains the initial application on file and presumes 
that the center is in good standing with the Illinois Secretary of State.  If the licensing 
worker has reason to believe that the center may not be in good standing with the 
Secretary of State, he or she can call the Illinois Secretary of State’s office and receive 
phone verification of the status of the center’s corporation.    

 
Response: Articles of incorporation and a certificate of good standing with the Illinois 

Secretary of State are required at time of initial day care center licensing.  They 
are not required at time of renewal unless there have been amendments to the 
articles of incorporation. 


