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Policy Citation: Subsection 406.14(c)(4)(5)(6): A medical report, on forms prescribed by the 

Department, shall be on file for each child and shall be dated no earlier than six 
months prior to enrollment. 

   
4) The report shall indicate that the child has been immunized as required by 

the rules of the Illinois Department of Public Health for immunizations. 
These required immunizations are poliomyelitis, measles, rubella, 
diphtheria, mumps, pertussis, tetanus, and haemophilus influenzae B. 

 
         5) In accordance with the Child Care Act of 1969, as amended, a parent may 

request that immunizations, physical examinations, and/or medical 
treatment be waived on religious grounds. A request for such waiver shall 
be in writing, signed by the parent, and kept in the child's record. 

 
6) Exceptions made for children who for medical reasons should not be 

subjected to immunizations or tuberculin tests shall be so indicated by the 
physician on the child's medical form. 

 
Subsection 406.24(d)(3)(5): A medical report for each child, on forms provided 
   by the Department, shall be maintained at the facility, dated 
no earlier than six months prior to enrollment, and signed by the examining 
physician or certified by a recognized health facility. 

 
 

3)   The reports shall indicate that the child has been immunized as required by 
Rules and Regulations of the Illinois Department of Public Health for 
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immunizations. These required immunizations are poliomyelitis, measles, 
rubella, diphtheria, mumps, pertussis, tetanus, and haemophilus influenzae 
B. 

 
5) Exceptions made for children who for medical reasons should not be 

subjected to immunizations or a tuberculin test shall be so indicated by the 
physician on the child's medical form. 

 
Question: Can a child who is being breast fed, be exempt from the requirement of having 

immunizations (with written approval of a physician) until breast feeding is 
discontinued? 

 
Discussion: The rules and regulations of the Illinois Department of Public Health require that infants 

begin immunizations at the age of two months.  Infants do get the antibodies from the 
mother while breast feeding, but the extent of protection that breast milk provides for 
infants is unknown.  The antibodies may not provide adequate protection for the child 
from diseases that the immunizations are designed to eliminate. 

 
The rules and regulations of the Illinois Department of Public Health are written for the 
purpose of protecting infants and the public. There are two exceptions that the rules allow 
regarding immunizations, for religious beliefs and for medical conditions where 
administering immunizations would cause a risk to the child.  

 
The rules and regulations of the Illinois Department of Public Health are represented in 
the Department=s Licensing Standards for Day Care Homes in subsection 
406.14(c)(4)(5)(6) and subsection 406.24(d)(3)(5). 

 
Response: Immunizations are required for children who are being breast fed according to  the 

rules and regulations of the Illinois Department of Public Health as reflected in 89 
Ill. Adm. Code 406, Licensing Standards for Day Care Homes. 

 
 
 


