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"Child welfare services" means publicly funded social services which are 
directed toward the accomplishment of the following purposes: 

 
placing and maintaining children in facilities that provide separate 
living quarters for children under the age of 18 and for children 18 
years of age and older, unless a child 18 years of age is in the last year 
of high school education or vocational training, in an approved 
individual or group treatment program, or in a licensed shelter facility. 
The Department is not required to place or maintain children: 
 

who are in a foster home; or  
 
who are developmentally disabled, as defined in the Mental 
Health and Developmental Code; or  
 
who are female children who are pregnant, pregnant and 
parenting or parenting; or  
 
who are siblings; or 

 
in facilities that provide separate living quarters for children 18 years of 
age and older and for children under 18 years of age. 

 
Question: Can a program that provides respite care for developmentally disabled children 

and adults allow children under the age of 18 to share common areas in the facility 
with adults over the age of 18? 
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Discussion: Subsection 302.20 Definitions (Child welfare services), indicates that the Department 
must place children under the age of eighteen in separate living quarters from children 
over the age of eighteen except in facilities where the individuals are developmentally 
disabled. The intent of subsection 302.20 Definitions (Child welfare services), is to 
maintain a safe environment while meeting the developmental needs of individuals being 
served.  

 
The agency in question is providing respite care for developmentally disabled individuals 
and maintains separate sleeping quarters for adults and children. The agency allows 
common living quarters such as the cafeteria and other activity areas to be used by both 
age groups at the same time. It may be appropriate for a developmentally delayed adult 
that is functioning at a child=s developmental level to participate in activities suitable for 
his/her developmental age provided that: 

 
Χ the adult and child are functioning at a similar developmental level; 
Χ the individual poses no risk of harm to others within the activity area; 
Χ supervision within the area is appropriate and meets the requirements of staff 

supervision for children of the developmental age within the activity area;  
Χ the developmentally disabled adult is not considered a helper, aid or other adult 

figure in the activity area, and; 
Χ the developmentally disabled adult is not allowed outside of a staff’s vision 

within the same area of the children. 
 
Response: An agency providing respite care for developmentally disabled adults and children 

can allow both age groups to associate within the same common area of a facility. 
Developmentally delayed adults and children cannot share common sleeping 
quarters, but daily activity areas and eating areas can be shared provided the 
developmental levels of the adults and children are similar; the adults pose no risk 
of harm to the children in the same area; staff supervision within the area is 
appropriate and meets the requirements of staff supervision for children of the 
developmental age within the shared activity area;  the developmentally delayed 
adult is not in a helper, aid or other adult figure role, and;  the adult is not allowed 
outside of a staff’s vision within the same area of the children. 

 
 
 
 
NOTE: Please disregard Policy Interpretation  99-f, which was sent out  in error with no 
Issurance Date.  Please replace Policy Interpretation 99-f with this Policy Interpretation 99-16. 


