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Interpretation 

 
Applicable To: Licensed Day Care Homes 

Licensed Foster Family Homes 
 

Policy Citation: 406.9(a): No individual may receive a license from the Department when 
the applicant, a member of the household age 13 and over, or any 
individual who has access to children cared for in a day care home, or any 
employee of the day care home, has not authorized the background check 
required by 89 Ill. Adm. Code 385, Background Checks and been cleared 
in accordance with the requirements of Part 385. 

 
402.13(a): As a condition of issuance or renewal of a license by the 
Department, foster parents shall furnish information of any offenses (other 
than minor traffic violations) for which they have been charged. The 
Department shall make a determination concerning their suitability in 
working with the child in accordance with this Part and 89 Ill. Adm. Code 
385, Background Checks. 
 
402.13(b): Persons who have been convicted of an offense shall not be 
automatically rejected as foster parents unless the offense is one of those 
listed in Part 402.Appendix A.  Otherwise, the Department shall consider 
the following: 

 
1) the type of crime for which the individual was convicted; 

 
2) the number of crimes for which the individual was convicted; 

 
3) the nature of the offense(s); 
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4) the age of the individual at the time of conviction; 
 

5) the length of time that has elapsed since the last conviction; 
 

6) the relationship of the crime and the capacity to care for children; 
 

7) evidence of rehabilitation; and 
 

8) opinions of community members concerning the individual in 
question. 

 
Question: Does the Department require background checks (CANTS) on DCFS wards 

who reside in a home that is dually licensed (Foster Family Home and 
Licensed Day Care Home)? 

 
Discussion: A dually licensed home is one that holds both a license to provide foster care and 

day care services. Subsection 406.9(a) requires each individual residing in a day 
care home, age 13 and older to agree to a background check. A background check 
for children ages 13 to 17 consists of a CANTS and a Sex Offender Registry 
check.  

 
Department wards, 13 years of age or older, residing in a dually licensed home 
will come into contact with younger children receiving day care services. If a 
Department ward should have a child abuse and neglect or sex offense, the safety 
of children in a dually licensed home may be in jeopardy if actions are not taken 
to assure the safety of the day care children. In some circumstances, it may not be 
appropriate for a foster home to provide day care services when a potentially 
abusive child is residing in the foster parents home. In other circumstances, an 
abusive child may reside in the home if a protective plan is agreed upon and 
followed by the provider. 
 
Each time a child, 13 years of age an older, is placed in a dually licensed home, a 
background check should be completed for the purpose of determining the safety 
history of the child. If it is determined that a child has a history of child abuse and 
neglect or sex offenses, an assessment of the safety of day care children shall be 
completed by the licensing staff, case manager of the child being placed and other 
appropriate clinical staff. 
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Response: Department of Children and Family Services wards, 13 years of age and 

over, shall have a background check if residing in a dually licensed home. 
 

 
 


