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Interpretation 

 
Question: Are there any special requirements or background checks that must be met 

when a babysitter is needed for a few hours to care for a child in a licensed 
foster family home or an unlicensed relative home? 

 
Applicable To: Licensed Foster Family Homes and Unlicensed Relative Homes 
  
Policy Citation: 402.2  Definitions - "Respite foster care" means temporary (not to exceed 

30 days), full-time care in a licensed foster family home, group home, or 
child care institution, or in a license exempt relative home, when such 
temporary, full-time care is provided to foster children.  Respite foster 
care is provided to foster children in order to give the full-time caregivers 
a rest from caregiving responsibilities and to prevent placement disruption. 
 
402.16 Meeting Basic Needs of Children   
 
b) Children shall receive supervision appropriate to their age at all 

times.  All children in the foster home shall be protected from 
exploitation, neglect, and abuse.  Suspected child abuse or neglect 
shall be reported to the supervising agency and to the Department 
immediately. 

 
  d) Care shall be exercised in giving permission for the foster child to 

visit overnight with friends or relatives of the child or foster 
parent(s).  Extended trips away from the foster home must be 
approved by the foster child's parent or guardian. 
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Discussion: The Department's rules and procedures do not mandate any special requirements 

for babysitters of foster children.  In an ordinary situation in which a babysitter is 
needed for a few hours, the foster parent or relative caregiver may select the 
babysitter.  The babysitter does not have to be licensed as a child care provider.  
The foster parent or relative caregiver is, however, responsible for exercising 
good judgement and insuring the chosen babysitter is an adequate caregiver, 
taking into consideration the ages, numbers and needs of the children.  The 
Department dos not reimburse foster parents or relative caregivers for babysitting 
fees. 

 
 Subsection 402.16 covers overnight visits.  Since overnight visitations do not 

require a CANTS check, a CANTS check is not required for short-term 
babysitting. 

 
 Babysitting is distinguishable from respite care.  Respite care is a planned service 

to the foster parents that requires the respite provider to be in compliance with 
Part 402 and be a licensed foster parent.  Babysitting is not child care (day care).  
Child care is ongoing, planned care for children while caregivers are at work or 
otherwise engaged on a regular basis and unable to care for the children.  When 
regular child care is needed for foster children, and when the Department is 
paying for that child care, the caregiver must be licensed.  A license exempt 
caregiver may only be used when a CANTS check has been completed and 
approval has been secured in accordance with Procedures 359, Appendix E, 
Employment Related Day Care for Foster Parents. 

 
 There is no law that defines the age at which a person may babysit.  Foster parents 

and relative caregivers must assess the maturity and capability of the individual 
that will be babysitting, as well as the ages and numbers of children to be 
supervised, the length of time care will be provided, and any special needs of the 
children.  The following questions should be considered when selecting a 
babysitter: 

 
• Is the person physically capable of taking care of and protecting the 

children? 
 

• Is the person capable of recognizing and avoiding danger and making 
sound decisions? 

 
• Does the person know what to do and who to call if a problem or 

emergency arises? 
 



 
Index No: 99.22 

 
Issuance Date: 11/18/99 

 

OCFP  
Key Words: Licensed Foster Family Homes, 
Unlicensed Relative Care, Babysitting 

 
 

• Is there an adult nearby who can be physically available within ten 
minutes in the event of an emergency? 

 
Response: When a babysitter is needed for a few hours to care for a foster child, the 

foster parent or relative caregiver may select the babysitter.  A CANTS 
check is not necessary, but the foster parent or relative caregiver shall use 
good judgement in selecting an individual that is an adequate caregiver, 
taking into consideration the ages and number of children to be supervised, 
the length of time care is expected, and any special needs of the children. 

 
 The foster parent or relative caregiver shall leave an emergency telephone or 

pager number where he or she may be reached.  Whenever possible, a 
responsible adult who can be physically on site within ten minutes should be 
identified that the babysitter can call upon. 

 
  
 
  
 
  

 
 
 
 
 
 

 


