
 
Department of Children and Family Services 

 
Index No: 99.23 

 
Issuance Date:  November 22, 1999 

 
Origin of Request: Office of Legal Services 
 
Distribution: Administrative Staff, Office of Child and Family 
Policy (A, P) 
 
Key Words: 89 IAC 301, Placement and Visitation Services, 89 
IAC 337, Service Appeal Process, Change in Placement, 
Placement of Sibling Groups 

 

OCFP 

Office  
of Child and 

Family 
Policy 

 
Approved by: 

 
 

Interpretation 
 
Question: Does a foster parent or relative caregiver have the right to appeal 

when a child is moved to be placed with another sibling in care? 
 
Applicable To: Foster Parents and Relative Caregivers  
 
Policy Citation: Section 301.70 Sibling Placement 
 

  a) It is the policy of the Department to place siblings together unless: 
 

1) it is in the best interests of one or more of the children to be 
placed apart or to remain apart from his or her siblings; 

 
2) the Department has been unable to locate a joint placement 

for the siblings, despite a diligent search by the Department 
as defined in subsection (c) of this Section;  

 
  3) a court has ordered that the siblings be placed apart; or 

 
4) it is in the best interests of the child or his or her sibling(s) 

to be placed with a relative and the relative is not willing to 
accept all the children. 

 
   (Source: Added at 20 Ill. Reg. 9518, effective July 5, 1996) 
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 Section 337.70  What May Be Appealed 
 

  b)   By Foster Parents and Relative Caregivers 
            

1) Foster parents may appeal the following issues: 
 

D) a change in the child's substitute care placement. 
This does not include placement with the biological 
or adoptive parent(s), or sibling(s), placements for 
purposes of adoption as ordered by the court, or 
return to an individual(s) with whom the child 
resided prior to entering substitute care. 

 
             2)   Relative caregivers may appeal the following issues: 

 
D)   a change in the child's substitute care placement. 

This does not include placement with the biological 
or adoptive parent(s), placements for purposes of 
adoption as ordered by the court, or return to an 
unrelated individual(s) with whom the child resided 
prior to entering substitute care. 

 
   (Source:  Amended at 19 Ill. Reg. 10557, effective July 1, 1995) 
 
Discussion: Sections 301.70 and 337.70 recognize the importance of keeping sibling 

groups together.  The best interest of a child is usually served by living 
with close relatives, especially siblings.  Section 301.70 is clear that 
keeping sibling groups together is of primary importance.  This section 
provides for only four situations that would allow siblings to be placed 
apart.  

 
Subsection 337.70(b)(1)(D) is clear in stating that foster parents may not 
appeal a change in the child's substitute care placement when the change is 
for the purposes of placing a child with another sibling or with a sibling 
caregiver.  The intent is to facilitate placement of siblings together.  
Subsection 337.70(b)(2)(D) does not include clear language exempting 
from appeal placement changes to place siblings together.  However, it is 
clearly the policy of the Department, as outlined in subsection 301.70(a) to 
place siblings together unless one of the four limited situations listed is 
present.  Therefore, it is contrary to policy to allow relative caregivers to 
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appeal a change in placement which results in siblings being placed 
together.  

 
Response: Foster parents and relative caregivers may not appeal a move to place 

a foster child in the same setting as another sibling or with a sibling 
caregiver.   

 
 Foster parents or relative caregivers who have concerns about the 

appropriateness of moving a foster child to be placed with a sibling or 
a sibling caregiver may contact the Advocacy Office for Children and 
Families at 800/232-3798 or 217/524-2029. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


