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Question:  Is it a licensing violation for a concealed carry permit holder to have a 

handgun on the premises of a licensed day care home? 
 
Applicable To: Department and POS staff 
 
Policy Citations: 
 
The Firearm Concealed Carry Act 
 
Section 65. Prohibited areas. 
 
(a) A licensee under this Act shall not knowingly carry a firearm on or into: 
 

(2) Any building, real property, and parking area under the control of a pre-school or 
child care facility, including any room or portion of a building under the control of a 
pre-school or child care facility. Nothing in this paragraph shall prevent the operator 
of a child care facility in a family home from owning or possessing a firearm in the 
home or license under this Act, if no child under child care at the home is present in 
the home or the firearm in the home is stored in a locked container when a child 
under child care at the home is present in the home. 

 
(Source:  Public Act 098-0063) 
 

Section 406.6 General Requirements for Day Care Homes  
 
a) The physical facilities of the home, both indoors and outdoors, shall meet the following 

requirements for safety to children.  
 

16) Handguns are prohibited on the premises of the day care home except in the 
possession of peace officers or other adults who must possess a handgun as a 
condition of employment and who reside in the day care home.  
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17) Any firearm, other than a handgun in the possession of a peace officer or other 
person as provided in subsection (a)(16), shall be kept in a disassembled state, 
without ammunition, in locked storage in a closet, cabinet, or other locked storage 
facility inaccessible to children.  

 
A) Ammunition for such firearms shall be kept in locked storage separate from 

that of the disassembled firearms, inaccessible to children.  
 

B) The operator of the home shall notify the parents or guardian of any child 
accepted for care that firearms and ammunition are stored on the premises. 
The operator shall also notify the parents or guardian that such firearms and 
ammunition are locked in storage inaccessible to children. (Section 7 of the 
Act)  Such notification need not disclose the location where the firearms and 
ammunition are stored.  

 
(Source:  Amended at 36 Ill. Reg. 13388, effective August 15, 2012) 
 

Section 408.30 General Requirements for Group Day Care Homes  
 

s) Handguns are prohibited on the premises of the group day care home except in the 
possession of peace officers or other adults who must possess a handgun as a condition of 
employment and who reside in the group day care home.  

 
t) Any firearm, other than a handgun in the possession of a peace officer or other person as 

provided in subsection (s), shall be kept in a disassembled state, without ammunition, in 
locked storage in a closet, cabinet, or other locked storage facility inaccessible to children.   

 
1) Ammunition for such firearms shall be kept in locked storage separate from that of 

the disassembled firearms, inaccessible to children.  
 

2) The operator of the group home shall notify the parents or guardian of any child 
accepted for care that firearms and ammunition are stored on the premises.  The 
operator shall also notify the parents or guardian that such firearms and ammunition 
are in locked storage inaccessible to children (Section 7 of the Act).  Such 
notification need not disclose the location where the firearms and ammunition are 
stored.   

 
(Source:  Amended at 37 Ill. Reg. 19149, effective November 30, 2013) 
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Discussion: Day care providers have informed Department licensing staff that some 

concealed carry instructors have stated that a concealed carry permit will 
allow day care home operators to carry a handgun in their licensed day care 
home.  One licensing representative reported hearing this himself while 
attending the required concealed carry permit training conducted by an off-
duty Illinois State Police deputy   
 
While the Concealed Carry Act, in Section 65(a)(2), generally prohibits 
anyone from carrying a handgun in and around child care facilities, it 
specifically states that it does not prohibit any day care home owners from 
having a handgun in their own home, under limited circumstances.  The Child 
Care Act prohibits most licensed day care home owners from having a 
handgun in their homes.  This is not legislative disharmony, since each statute 
maintains its internal integrity.  The cited provision in the Concealed Carry 
Act merely provides an exception to its own general prohibition of carrying 
handguns in and around child care facilities.  It is self-referential and does not 
imply granting day care home operators the absolute, unfettered right to 
carrying a handgun in their homes.  It simply clarifies that its specific 
prohibition in that paragraph does not apply to the owner of the day care 
home.   
 
The Child Care Act, Part 406, Licensing Standards for Day Care Homes, and 
Part 408, Licensing Standards for Group Day Care Homes, provide the 
definitive answer on whether licensed day care home operators may have 
guns in the day care home.  
 
Those provisions of these licensing standards that prohibit hand guns on the 
premises of day care homes and group day care homes remain in effect, 
regardless of whether a licensee has been granted a concealed carry permit.  
The cited subsections of these licensing standards state that handguns are 
prohibited on the premises of the day care home, except in the possession of 
peace officers or other adults who must possess a handgun as a condition of 
employment and who reside in the home. 
 
The Department’s position is that a licensee or household member may 
obtain a concealed carry permit issued by the Illinois State Police, but, per 
current licensing standards and the Child Care Act, may not have a handgun 
on the premises.  If a licensee or household member is granted a concealed 
carry permit, they must continue to store the handgun somewhere off of the 
premises and are not allowed to carry the handgun while transporting any 
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child enrolled in the daycare home, or while otherwise in the presence of day 
care children. 

 
Response:  Unless he or she is a peace officer or other adult residing in the home, 

who must possess a handgun as a condition of employment,  it is a 
licensing violation for a concealed carry permit holder to have a 
handgun on the premises of a licensed day care home. 

 
 
 

This policy interpretation is made under the provisions of the cited licensing standards in 89 
Illinois Administrative Code and the Child Care Act of 1969 [225 ILCS 10] in effect on its 
issuance date.  This policy interpretation, in whole or in part, is invalid if it conflicts with 
statutory or licensing standards changes that are made subsequent to its issuance date. 




