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General Information Letter:  No estimated tax payments are due for short taxable years. 
 
December 15, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated November 6, 2008 in which you request a letter ruling. The 
nature of your request and the information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), 
which may be found on the Department’s website at www.revenue.state.il.us 
 
In your letter you have stated the following: 
 

This will confirm our conversation today whereby you advised that the guidance provided in IT 
07-0020-GIL determining that no estimated payments are required for a short period tax year 
since Regulations have not been promulgated in accordance with the Illinois Statutes is still 
valid. You also advised that this is applicable to any Taxpayer and that several additional GILs 
have been issued providing the same guidance. 
 
Please let me know if I have misstated anything or you are not in agreement with the above. 
 

RULING 
 
IITA section 803(f) states that, in the case of a short taxable year (i.e. a taxable year of less than 12 
months) the requirement to pay estimated tax for the taxable year shall be in accordance with 
regulations prescribed by the Department. To date, the Department has not promulgated regulations 
prescribing the application of IITA section 803 to a short taxable year, and therefore estimated tax is 
not required to be paid for a short taxable year. Accordingly, any taxpayer having a short taxable year 
has no Illinois estimated tax obligation for such year and there can be no penalty for failure to pay 
estimated tax for a short taxable year. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL is does not constitute a statement of policy that applies, 
interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further 
questions regarding this GIL, please call (217) 782-7055. If you have additional questions regarding 
Illinois income tax laws, please visit the Department’s web site at www.ILtax.com.  
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 


