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Gambling Income Taxable in Other State Does Not Increase Credit Limitation Under IITA 
Section 601(b)(3).  (This is a GIL.) 

    
 
April 28, 2017  
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter received August 29, 2016, in which you request information 
regarding Illinois income tax.  The nature of your request and the information you have provided 
require that we respond with a General Information Letter, which is designed to provide general 
information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 86 Ill. 
Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web site at www. 
tax.illinois.gov. 
 
Your letter states as follows: 
 

My tax return was changed for a credit claimed from gambling winnings earned in another 
state. I earned and reposted $$$ of W-2Gs from IN and IA and paid $$$ of state income taxes 
to those states. I properly included the income on my Illinois return and claimed a state tax 
credit of $$$ on Schedule CR. I am not allowed to file or claim a refund from those states. 
Pursuant to the IL Income Tax Act (35 ILCS 5.601(3) “tax which is imposed upon or measured 
by income and which is paid by a resident for a taxable year to another state or states on 
income which is also subject to the tax imposed by subsections 201(a) and (b) of this Act shall 
be credited against the tax imposed…” 
 
After extensive research, I cannot find an IL legal statute, revenue ruling or amendment 
allowing double taxation on IL residents for this type of income. By disallowing my lawful credit, 
I am effectively being required to pay state income taxes twice on the same source of income. 
Once to the state of Indiana and Iowa where it was earned/won and withheld; and again to 
Illinois based on my Federal AGI which includes this income. 
 
I respectfully request this credit be allowed and my IL tax account be restated to zero. I 
respectfully request something in writing documenting and proving that I am legally subject to 
double taxation by both states. Why is the legal statute under the IL Tax Act difficult or 
impossible to find despite my extensive research? 
  

RULING 
 

Section 601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/601(b)(3)) provides Illinois 
residents a credit for income taxes paid to other states, as follows: 
 

The aggregate amount of tax which is imposed upon or measured by income and which is paid 
by a resident for a taxable year to another state or states on income which is also subject to 
the tax imposed by subsections 201(a) and (b) of this Act shall be credited against the tax 
imposed by subsections 201(a) and (b) otherwise due under this Act for such taxable year. 
… 



For taxable years ending on or after December 31, 2009, the credit provided under this 
paragraph for tax paid to other states shall not exceed that amount which bears the same ratio 
to the tax imposed by subsections 201(a) and (b) otherwise due under this Act as the amount 
of the taxpayer’s base income that would be allocated or apportioned to other states if all other 
states had adopted the provisions in Article 3 of this Act bears to the taxpayer’s total base 
income subject to tax by this State for the taxable year. The credit provided by this paragraph 
shall not be allowed if any creditable tax was deducted in determining base income for the 
taxable year. Any person claiming such credit shall attach a statement in support thereof and 
shall notify the Director of any refund or reductions in the amount of tax claimed as a credit 
hereunder all in such manner and at such time as the Department shall by regulations 
prescribe (Emphasis added). 

 
The italicized language above limits the amount of tax paid to other states that may otherwise qualify 
for the credit. That limitation is determined by multiplying the amount of Illinois income tax otherwise 
imposed for the taxable year by a fraction, the numerator of which is the amount of the taxpayer’s 
base income that would be allocated or apportioned outside of Illinois assuming that all other states 
adopted Illinois’ allocation and apportionment rules as set forth in Article 3 of the IITA, and the 
denominator of which is the taxpayer’s total base income for the taxable year. Under this provision, 
only income that would have been taxable by other states applying Illinois law is included in the 
numerator of the fraction thereby increasing the credit limitation.  
 
Under IITA Section 301(c)(2), gambling income of a nonresident is not allocated to Illinois. As a 
result, if all other states had adopted IITA Section 301(c)(2), your gambling income would not have 
been taxable in such other states. Therefore, your gambling income is not added to the numerator of 
the limitation fraction. Assuming that none of your other base income would be allocated or 
apportioned to other states applying Illinois law, your credit is limited to $0.     
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If you have 
any further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 782-2844. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
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