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If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.   See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.    (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 19, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated July 23, 2007, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
ABC is an out of state vendor who is required to collect Sales and Use Tax in the State 
of Illinois. We allow clients to access two of our software products for use via the 
Internet as an Application Service Provider and would like to request a letter ruling 
concerning the taxability of these products. Enclosed for your review are the following: 
 
• Documents ASP  

°  Product Description  
°  Product Contract  

 
• Administration ASP  

°  Product Description  
°  Product Contract  

 
Should you have any questions or need additional information I may be contacted at #. I 
look forward to your response. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 



We apologize for the lengthy delay in responding to your inquiry.    The Department has been 
holding letter ruling requests regarding computer software Application Service Providers (ASPs) to 
determine the appropriate taxation of these types of arrangements.    We believe that the proper 
forum for providing this type of guidance is through a formal administrative rulemaking process rather 
than through individual inquires.       

 
We hope the following general information may be helpful.   Generally, sales of “canned” 

computer software are taxable retail sales in Illinois.  Sales of canned software are taxable regardless 
of the means of delivery.   For instance, the transfer or sale of canned computer software downloaded 
electronically would be taxable.  However, if the computer software consists of custom computer 
programs, then the sales of such software may not be taxable retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(c).  Custom computer programs or software must be prepared to the special order of the 
customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.  If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable.  But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 
of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
Please note that it is very common for software to be licensed over the internet and the 

customer to check a box that states that they accept the license terms.  Acceptance in this manner 
does not constitute a written agreement signed by the licensor and the customer for purposes of 
subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  To meet the signature requirement for an exempt software 
license, the agreement must contain the written signature of the licensor and customer. 
 

A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met.    

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  



 
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 
 
 


