
ST 09-0080-GIL  06/02/2009  COMPUTER SOFTWARE 
 

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.    (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      June 2, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter received in this office on February 4, 2009 in which you 
request information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, 
but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts 
recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the 
procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The 
purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or 
other sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings 
and other types of information relevant to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
On behalf of COMPANY we hereby respectfully request a Private Letter Ruling from the 
Illinois Department of Revenue ("IDOR") regarding the classification one of the 
company's transactions as either taxable sales or nontaxable licensing of software for 
purposes of the Retailers' Occupation Tax and the Use Tax under 86 Illinois 
Administrative Code Section 130.1935. 
 
COMPANY is a software development company. Recently, it has entered into a contract 
with an Illinois based corporate purchaser (please see the attached software license 
agreement, which the taxpayer requests remain confidential in its entirety) for the 
licensing of its "canned" software. The specific issue that has been raised by the parties 
to this agreement is what the proper interpretation of 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(a)(1)(E). This section states: 
 

...the customer must destroy or return all copies of the software to the 
licensor at the end of the license period. This provision is deemed to be 
met, in the case of a perpetual license, without being set forth in the 
license agreement. 

 



COMPANY's interpretation of the provision is that if the contract is perpetual, it does not 
have to contain a provision requiring the destruction and return of all software copies 
and the licensee is not required to return or destroy copies of the contract upon any 
upon [sic]  termination of the agreement (e.g., resulting from breach of contract). 
COMPANY notes that the attached license agreement contains a provision requiring the 
destruction or return of the software upon any termination (Exhibit C, License 
Agreement). Please note that COMPANY's reasoning for this position is that if a license 
agreement is perpetual, there is no reason for the destruction or return of the software, 
as the agreement is not anticipated to terminate.  
 
The taxpayer's question is whether this provision is actually required in the case of a 
perpetual license and, if it is, whether any documentation of the return or destruction of 
the software is required. For purposes of issuing the ruling requested below, please 
note that the following portions of the attached agreement, which should be considered 
an integral part of this Private Letter Ruling request, relate to 86 Ill. Adm Code 130.1935 
in the following manner(s):  
 
1) The contract between COMPANY and its Illinois customer is evidenced by a 

written agreement and signed by COMPANY and the customer, as required by 
86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(A) (pg. 13 of the agreement, pg. 3 of Exhibit A, 
Sample Schedule A-(1), and pg. 3 of Exhibit A, Sample Schedule A-(2)). (Please 
refer to the highlighted portions).  

 
2) The contract restricts the customer's duplication and use of the software, as 

required by 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(B) (Section 1.2 of the contract and 
Exhibit C). (Please refer to the highlighted portions).  

 
3) The contract prohibits the customer from licensing, sublicensing, or transferring 

the software to a third party without the permission and continued control of the 
licensor as required by 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(C). (Section 6.2 of the 
contract and Exhibit C). (Please refer to the highlighted portions). 

 
4) The contract permits the licensee to make and keep archival copies of the 

software as stated in the contract and as required by 86 Ill Adm. Code 
130.1935(a)(1)(D) (Section 1.2 of the contract and Exhibit C). (Please refer to the 
highlighted portions).  

 
5) The license granted between the parties is perpetual as referred to in 86 Ill. Adm. 

Code 130.1935(a)(1)(E) (Section 1.2 of the contract and Exhibit C). (Please refer 
to the highlighted portions). 

 
COMPANY respectfully requests that the IDOR issue a ruling that: 1) 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(a)(1)(E) is deemed to be met in cases of perpetual license agreements 
without any required or actual return or destruction of the software or documentation 
that such software was actually returned or destroyed and that, 2) the attached contract 
for license of software will not be taxable for purposes of the Illinois Retailers' 
Occupation Tax or Use Tax.  
 
For purposes of this request for a private letter ruling, please note that the Illinois 
Business Tax number of the taxpayer is #.  
 
COMPANY is: 



 
1) Requesting this ruling solely in regards to its licensing of software to a licensee 

located in Illinois. 
2) Not currently under audit or investigation by the IDOR, or any agency of Illinois 

with respect to this issue and has not received a notice of adjustment, a notice of 
deficiency, or an assessment with respect to this issue. (It is anticipated that the 
first billing for this transaction will occur in January of 2009 or shortly thereafter.)  

3) Not aware of any other sources of authority on this specific issue, either in 
agreement or contrary to the company's interpretation of the regulation. If such 
authority exists, the company is unable to locate such authority. (Neither the 
taxpayer or its representatives have previously submitted this or any similar issue 
to the IDOR for a letter ruling).  

4) Not presently pursuing any protest, litigation or negotiation on this issue with the 
IDOR.  

 
The company understands that any factual information or assumptions stated in this 
letter are subject to the review of the IDOR. 
 
Requests for additional information from the taxpayer as deemed necessary by the 
Director of Revenue to issue the desired ruling should be made to me. A power of 
attorney authorizing me to represent COMPANY with regard to this matter at hand is 
enclosed. 
 
Please note that the taxpayer respectfully requests a conversation and/or conference 
with the IDOR if it is unable to issue the ruling desired. 
 
The taxpayer also requests that any specific information (names, addresses, tax 
identification numbers, etc.) relating either to the taxpayer or its customer be deleted 
prior to any public dissemination of a private letter ruling generated by this request. The 
taxpayer also requests that any specific trade information, including the attached 
contract in its entirety, likewise be deleted prior to any public dissemination.  
 
If you need to contact me, you may do so by either calling or contacting me, either by 
mail to the address listed below, or by e-mail to the e-mail address listed below. 
 
Your prompt reply to this matter is appreciated.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department. The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4). Further, the Department’s regulations regarding Private Letter Rulings provide 
that “[i]f there is case law or there are regulations dispositive of the subject to the request, the 
Department will decline to issue a letter ruling on the subject." 86 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(3)(D). 

 
The Department has determined that it will no longer issue Private Letter Rulings regarding 

whether a specific license of prewritten (canned) computer software meets the requirements of 
subsection (a)(1) of 86 Ill. Adm. Code 130.1935.   It is the Department‘s position that its regulation at 



86 Ill. Adm. Code 130.1935 is dispositive of the subject of your request, as are several PLRs and 
GILs that the Department has issued which can be found on the Department’s website. 

 
Generally, retail sales or transfers of “canned” computer software are taxable in Illinois 

regardless of the means of delivery.   For instance, the sale or transfer of canned computer software 
downloaded electronically would be taxable.  However, if the computer software consists of custom 
computer programs, then the sales of such software may not be taxable retail sales.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1935(c).  Custom computer programs or software must be prepared to the special order of 
the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.  If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable.  But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

 
D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

 
E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 

of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
Please note that it is very common for software to be licensed over the internet and the 

customer to check a box that states that they accept the license terms.  Acceptance in this manner 
does not constitute a written agreement signed by the licensor and the customer for purposes of 
subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  To meet the signature requirement for an exempt software 
license, the agreement must contain the written signature of the licensor and customer. 
 

A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 

 
   You have inquired as to the interpretation of 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(E) regarding 
perpetual licenses of computer software.  Subsection (a)(1)(E) of 86 Ill. Adm. Code 130.1935 
provides that, if the software license agreement is for a perpetual term, the provisions requiring that 
the customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end of the license 



period are not required to be set forth in the license agreement.  If a perpetual software license 
agreement contains a provision that requires the destruction or return of the software upon a 
termination of the agreement, that provision will meet the requirements of subsection (a)(1)(E) of 86 
Ill. Adm. Code 130.1935. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 
 
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
 

 
TDC:msk 
 


