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This letter discusses the requirements for a license of computer software. See 86 
Ill. Adm. Code 130.1935.  (This is a GIL.) 

 
 
 
      July 17, 2017 
 
 

Interpretation of Regulation Title 86 130 section 130.1935:  Computer 
Software 

 
Dear Xxxxx: 
  

This letter is in response to your letter dated June 19, 2017, in which you 
requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  
A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of 
the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other 
sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not  
a statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing in reference to subsection B) of the above published 
regulation which states: 
 
B) it restricts the customer’s duplication and use of the software 
 
We believe that our company’s technology offering qualify for sale tax 
exemption under the above-mentioned tax regulation but wish to confirm 
your interpretation before claiming the benefit. 
 
We offer an artificial intelligence technology that automates labor intensive 
business functions.  Our software is delivered via a URL that our clients 
download upon service activation.  While our written contracts dictate the 
specific application including site deployments, number of service 
incidents that can be resolved, and end of usage dates, we allow 

http://www.iltax.com/
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customers unlimited downloads and duplication of the software from the 
URL provided. 
 
It is comparable to a Microsoft Windows license.  Upon purchase, the user 
can download multiple instances of the software but the company ensures 
that the user can only use on limited devices by requiring a unique license 
key before activation.  In the same vein, we allow our customers to 
download and duplicate our software but we control and manage how and 
where the software is used. 
 
We believe that this restriction on usage satisfies subsection B of the 
regulation. 
 
I anticipate your written agreement or explanation as to how your 
interpretation differs. 
 
   

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
  “‘Computer software’ means a set of statements, data, or instructions to be used 
directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result in any form in 
which those statements, data, or instructions may be embodied, transmitted, or fixed, by 
any method now known or hereafter developed, regardless of whether the statements, 
data, or instructions are capable of being perceived by or communicated to humans, 
and includes prewritten or canned software.”  35 ILCS 120/2-25.  Generally, sales of 
“canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Canned computer 
software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it 
is transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other 
media.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.  However, if the computer software consists of 
custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable retail 
sales.  Custom computer programs or software are prepared to the special order of the 
customer.  The selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into 
software packages does not constitute custom software unless real and substantial 
changes are made to the programs or creation of program interfacing logic.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(c)(3).  Computer software that is not custom software is 
considered to be canned computer software.  
 
 If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria 
provided in subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software 
nor the subsequent software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A 
license of software is not a taxable retail sale if:  
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the 
customer;  
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B) It restricts the customer’s duplication and use of the software;  
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the 

software to a third party (except to a related party) without the permission 
and continued control of the licensor;  

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no 

charge if the customer loses or damages the software, or permitting the 
licensee to make and keep an archival copy, and such policy is either 
stated in the license agreement, supported by the licensor’s books and 
records, or supported by a notarized statement made under penalties of 
perjury by the licensor; and  

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the 

licensor at the end of the license period. This provision is deemed to be 
met, in the case of a perpetual license, without being set forth in the 
license agreement.  

 
If a license of canned computer software does not meet all the criteria the software is 
taxable.  
 
 By your own admission you allow unlimited downloads and duplication.  You 
state that the Company controls and manages how and where the software may be 
used but you do not provide an explanation of the nature and extent of that control and 
management.  From the limited information you have provided it does not appear your 
agreement would meet paragraph B of the Department’s licensing requirements 
contained subsection (a)(1) of Section 130.1935.   
 
 The Department generally does not issue Private Letter Rulings on licensing of 
computer software.  However, your letter raises a novel issue that the Department 
would be willing to consider should you submit a request conforming with 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110.      
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please 
visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

RSW:bkl 
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