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ADVISORY OPINION REQUEST 
 
I.  Background Information 
 

Margaret (Peggy) K. Modglin MS CCC-SLP/L (“Ms. Modglin”) requested that the State 
Board provide an Advisory Opinion under the Illinois Health Care Worker Self-Referral 
Act (“the Act”) [225 ILCS 47].  The advisory opinion is to determine whether Ms. 
Modglin may act as a referring licensed speech language pathologist, practitioner of the 
healing arts, for the school district in which she is employed.  Ms. Modglin is employed 
by McLean County Unit District No. 5, a public school district in Normal, Illinois.  
The State Board received the request on April 14, 2017. 

 
The Illinois Health Care Self Referral Act requires that the State Board deem the request 
complete or incomplete within the forty-five (45) days after the Board receives the 
request.  Forty five (45) days from receipt of the advisory opinion was May 29, 2017.  
The next schedule State Board Meeting is June 20, 2017.  The completeness 
determination requires seven (7) affirmative votes of the State Board.   
 
This report outlines the process for determining completeness and a summary of the 
information that was submitted.   
 
The State Board has ninety (90) days after determining a request complete to issue a 
report.  Should the State Board deem the Advisory Opinion complete on June 20, 2017, 
the report would be due by September 18, 2017.  Failure to render an opinion within 
ninety (90) days from the date of declaring a request complete shall create a rebuttable 
presumption that a referral described in the request is not or will not be a violation of the 
Self-Referral Act. (Section 20(g) of the Act)  

 
State Board Staff reviewed the information submitted by Ms. Modglin and believe the 
advisory opinion request is complete.  Even after the State Board deems the request 
complete, State Board Staff can request supplemental information should they determine 
that additional information is needed to issue the advisory opinion.  If Ms. Modglin does 
not provide the requested information, the State Board can defer issuing the advisory 
opinion until the supplemental information is received.   
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II. 77 IAC Section 1235.300 - State Board Advisory Opinion   

 
Health care workers may request an advisory opinion from the State Board regarding 
whether a referral to an existing or proposed entity does or does not violate the provisions 
of the Self-Referral Act.  Such a request must involve an entity with which the health 
care worker currently has or anticipates having a financial involvement. 
 

III. 77 IAC Section 1235.310 d) - Request for Opinion – Completeness Review  
 
The State Board shall determine whether the advisory opinion request is complete within 
45 days from the date of receipt of the request for advisory opinion.  Forty five (45) days 
from receipt of the advisory opinion was May 29, 2017.  The first State Board Meeting to 
determine completeness will be June 20, 2017.   
 
A completeness determination requires seven affirmative votes and shall be based on a 
finding by the State Board that the health care worker has provided the required 
information.  A request which fails to receive seven affirmative votes shall be deemed 
incomplete.  Any incomplete request for advisory opinion which is not complete within 
sixty (60) days of a State Board determination shall be considered withdrawn. 

 
IV.  Completeness Review 
 

In accordance with the requirements of the Act and the State Board’s administrative rules 
associated with this statute (77 IAC 1235), the “State Board shall determine whether 
the request is complete.”  The State Board Staff cannot deem the request complete.   

 
77 IAC 1235.310(b) of the State Board’s rules requires that a Request for Advisory 
Opinion contain the following information in order to be complete: 

 
1. The name and identifying information of the health care worker requesting the 

opinion; 
 
2. Identification of the entity and description of the health care services being 

provided or proposed by or through the entity; 
 
3. The type and amount of existing or proposed investment interest in the entity; 
 
4. A description of the nature of the investment interest and copies of any existing 

or proposed documents between the health care worker and the entity including 
but not limited to leases, contracts, organization documents, etc.  

 
5. Certification and notarized signature of the health care worker requesting the 

opinion that the information contained in the request for opinion and 
supporting documentation is true and correct to the best of his or her 
information and belief. 
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V. Information Submitted  
 

State Board Staff relied solely on the information provided in the request and the 
additional information provided by Ms. Modglin.  That information is included at the end 
of this report.  
  

VI.  77 IAC 1235.320 - State Board Review 
 

a)  The State Board shall issue its advisory opinion within 90 days from the 
date the request for advisory opinion was deemed complete.  If the State 
Board should deem the Advisory Opinion Request complete, an advisory 
opinion will be due by September 18, 2017.   

 
b)  During the course of review the State Board may request supplemental 

information from the health care worker.  The State Board may, within the 
90-day review period, defer action on the application until such time as the 
supplemental information has been received. 

 
c)  The State Board advisory opinion shall be presumptively correct.  Failure 

to render an opinion within 90 days from the date of declaring a request 
complete shall create a rebuttable presumption that a referral described 
in the request is not or will not be a violation of the Self-Referral Act. 
(Section 20(g) of the Act)  

 
d)  An advisory opinion shall not constitute a final administrative decision 

within the meaning of the Administrative Review Law [735 ILCS 5]. 
 
VII.  Attachment 
 

Attached to this report are the following:   
 Initial Request for Advisory Opinion submitted April 14, 2017 
 Additional information submitted May 18, 2017 



Peggy Modglin 

1609 Gig Street 

Normal, IL 61761 

Health Facilities and1Services Review Board 

525 W. Jefferson St Second Floor 

Springfield, IL 62761 

RECEIVED 
APR 142017 

HEALTH FACILITIES III 
SERVICES REVIEW BOARD 

Dear members of the Health Facilities and Services Review Board, 

1/10117 

I am a speech language pathologist, licensed by the IDFPR and holding the American Speech Language 

Hearing Association Certificate of Clinical Competence. I am writing to request your interpretation and ruling 

regarding the Health Care Worker and Self-Referral Act. It is my desire and intent to be compliant with this Act 

and would like clarification. According to the Provider Notice from 10/18/16 titled Clarification Regarding 

Record Requirements for Therapy Services in Individualized Edcuation Programs (IEPs) prn161018b for School 

Based Health Services. The notice states the following, 

"LEAs seeking reimbursement for services for individuals with speech and language disorders must 

obtain a written referral from a physician or other licensed practitioner of the healing arts acting within 

the scope of his or her practice under state law. The written referral specifies a need by making a 
recommendation for speech and language services, but the rendering practitioner, not the referring 

practitioner determines the diagnosis, frequency and duration of services to be provided. 

Referrals for speech and language services can be made by a physician or other licensed practitioner 

of the healing arts acting within the scope of practice. Examples of other licensed practitioners that can 

refer speech services in the school setting include, but are not limited to, physician assistants, 

advanced practice nurses, clinical psychologists, speech-language pathologists or individuals with a 
Professional Educator License (PEL) endorsed in School Psychology or Speech Language Pathology 

The referral of services provided in the school setting are subject to provisions of the Health Care 

Worker and Self-Referral Act (225 ILCS 4711 )." 

I would like to offer my services for providing written referrals for speech services in my local, public, not for 
profit school district, as a licensed practicing speech language pathologist. I work for the school district but I am 
not invested in the school district. I, as the referring speech language pathologist, do not feel that I have an 

investment interest at all, including those defined in section 20 . The referrals would not result in over utilization 

as they would come from concerns identified by teachers and families and by other speech language 
pathologists. The referral would be needed to pursue allowable Medicaid reimbursement, but the 

services provided to the individuals would be provided at no charge to the individual or family. 

In order to be sure that I am practicing ethically and morally and within the rules of this act, I am requesting an 
advisory opinion and determination that I may act as a referring licensed speech language pathologist, 

practitioner of the healing arts, for the school district in which I am employed but in which I have no investment 
interest. 

~~ (~)kll(a,J· 
Margaret (Peggy) K. Modglin MS CCC-SLP/L ?I~ 
modglinp@myunit5.org 
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